Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.52 (145)
Minipączki są złociste, chrupiące i puszyste. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom drożdżowych słodkości. Można podać je oprószone cukrem pudrem, polane lukrem lub wypełnione ulubionym nadzieniem. W każdej wersji znikną błyskawicznie. Te drożdżowe kuleczki świetnie sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, lecz także do popołudniowej kawy lub herbaty. Poniżej znajdziecie przepis na minipączki, które zawsze wychodzą.
mąka pszenna 500 g
drożdże 35 g
cukier 60 g
mleko 250 ml
żółtko 6 szt.
jajka 1 szt.
masło 100 g
sól 3 g
cukier puder 50 g
olej 1 l
Przygotowanie: składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Mąkę przesiewamy. Mleko lekko podgrzewamy. Żółtka oddzielamy od białek - będą nam potrzebne tylko żółtka (z białek możemy zrobić minibezy lub zamrozić je na później).
Ciasto drożdżowe: mąkę wsypujemy do miski, do niej wkruszamy drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Dosypujemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto mniej więcej przez 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Na tym etapie wkrajamy kawałki masła. Zagniatamy ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, przez ok. 15 minut. Następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Objętość powinna zwiększyć się aż trzykrotnie.
Formowanie: stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Możemy odrywać kawałki po ok. 25 g i formować kulki. Inna metoda to zrobienie z ciasta wałków, jak na kopytka i odkrajanie niewielkich części, z których następnie robimy małe kuleczki. Z porcji powinno nam wyjść ok. 40 minipączków. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut żeby wyrosły. Powinny być dwukrotnie większe.
Tłuszcz: gdy pączuszki wyrastają, wlewamy do garnka o grubym dnie, olej. Rozgrzewamy go powoli do temperatury 170 stopni Celsjusza.
Smażenie: na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami drożdżowe kuleczki. Smażymy je z każdej strony przez ok. 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy do ostygnięcia.
Podanie: lekko ciepłe minipączki posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia.
Porady
- Pączki powinny przekręcać się w tłuszczu same. Stanie się tak, jeśli będą wystarczająco małe i nie wrzucimy na olej zbyt dużej porcji.
- Mleko do zaczynu powinno być ciepłe, ale nie gorące. Jego optymalna temperatura wynosi 35°C.
- Do przygotowania minipączków najlepiej użyć mąki typu 500, 550 lub 650.
- Ciasto na minipączki drożdżowe powinno być dobrze wyrośnięte. W przeciwnym razie zbyt mocno nasiąkną one tłuszczem. Alternatywną jest dodatek alkoholu, dzięki niemu osiągniemy ten sam efekt.
- Sekretem idealnych pączków jest odpowiednia temperatura smażenia. Powinna ona wynosić 175°C. Najwygodniej kontrolować ją przy pomocy specjalnego termometru.
- Minipączki można również ozdobić przy pomocy domowego lukru na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Sprawdzą się też polewy, np. czekoladowa lub karmelowa.
- Do zrobienia małych pączków można użyć też suchych drożdży, na podaną proporcję wystarczy 7 g.
Zabieganym polecamy przepis na pączki z serka homogenizowanego, które zrobimy zaledwie w 15 minut.
Z nadzieniem kojarzą się nam duże pączki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z nim też te małe. Co prawda jest to nieco trudniejsze i wymaga większej precyzji. Za to ich wyjątkowy smak w pełni wynagrodzi nam poniesiony trud. Gotowe słodkości polecamy nadziewać przy pomocy szprycy do pączków z wąską końcówką. Nadzienie można też dodać do nich jeszcze przed smażeniem, jednak jest to bardziej czasochłonny sposób.
Czym nadziewać minipączki? Poniżej znajdziecie kilka propozycji:
Jak wiadomo pączek, pączkowi nierówny. Dokładna ilość kalorii w jednej sztuce może się różnić w zależności od kilku czynników – użytych składników, sposobu obróbki termicznej i wielkości gotowego wypieku. Może się ona wahać od 200 do nawet 450 kcal.
Można jednak przyjąć, że średnio 100 g pączków z dżemem i cukrem pudrem to około 350 kalorii. Waga jednego minipączka to około 25 g, więc będzie on zawierał mniej więcej 70 kalorii.