4.32 (209)
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, a jednocześnie miękkie i delikatne. Najprostszym rozwiązaniem jest zaparzenie mąki gorącą wodą, nie ma potrzeby dodawania jajka. Wystarczą tylko 4 składniki, żeby otrzymać idealny półprodukt do tradycyjnych polskich dań. Jeśli wasza receptura nie zawsze się sprawdza, poznajcie nasz przepis na ciasto na pierogi rozpływające się w ustach. Pokazujemy, jak je zrobić krok po kroku.
mąka pszenna 500 g
woda 250 ml
olej 50 g
sól 1 szczypta
Wsypujemy do dużej miski mąkę pszenną. Najlepiej sprawdzi się typ 450, czyli mąka tortowa, typ 500, czyli mąka poznańska, lub typ 650, czyli mąka bułkowa. Dodajemy sporą szczyptę soli. Mieszamy suche składniki drewnianą łyżką. Ciasto pierogowe można wzbogacić ulubionymi przyprawami. Ciekawym pomysłem jest dosypanie kurkumy, która zmieni nieco jego kolor.
foodie.by.bb
Zagotowujemy wodę i po chwili, kiedy jest jeszcze gorąca, wlewamy ją do miski. Dodajemy olej (może być rzepakowy, ale sprawdzi się też słonecznikowy lub z pestek winogron). Mieszamy składniki na początku drewnianą łyżką lub łopatką. Zaparzenie mąki gwarantuje, że powstanie idealne ciasto na pierogi – miękkie i rozpływające się w ustach.
foodie.by.bb
Kiedy składniki ciasta przestygną, wykładamy je na stolnicę (najlepiej silikonową – nic się do niej nie przykleja i łatwo ją umyć) lub blat kuchenny podsypany mąką. Zagniatamy przez około 15 minut. Dla ułatwienia można wykorzystać mikser planetarny z odpowiednią końcówką (hakiem). Formujemy ciasto w kulę i zawijamy je w folię spożywczą. Odkładamy na 30 minut. Nie pomijajmy tego kroku, ponieważ jeśli nie „odpocznie”, będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.
foodie.by.bb
Dzielimy ciasto na pierożki na trzy części (jeśli mamy pod ręką specjalny nóż-skrobkę, użyjmy go zamiast zwykłego ostrza kuchennego, które może zostawić ślady na drewnianym blacie). Dwa kawałki ciasta przykrywamy ściereczką, żeby się nie zeschły, a trzecią część rozwałkowujemy na placek o grubości około 2–3 mm. Wycinamy kółka za pomocą szklanki lub spodu maszynki do formowania pierogów. Powtarzamy czynności z pozostałym ciastem.
foodie.by.bb
Nakładamy na wykrojone kółka dowolny farsz i sklejamy brzegi. Pasuje tu zarówno nadzienie wytrawne, jak i na słodko (na przykład z białym serem lub owocami). Pamiętajmy, żeby uformowane pierogi przykryć czystą ściereczką, żeby ciasto nie obeschło, zanim wrzucimy je na osolony wrzątek.
foodie.by.bb
Porady
- Podany przepis na pierogi pozwoli uformować około 60 sztuk średniej wielkości. W trakcie wykrajania ciasta warto zbierać ścinki, a potem połączyć je i ponownie rozwałkować. Dzięki temu w pełni wykorzystamy składniki.
- Starannie sklejmy brzegi ciasta. Inaczej w trakcie gotowania do środka dostanie się woda. Możemy lekko zwilżyć krawędzie przed zamknięciem farszu. Jest mnóstwo sposobów na sklejanie pierogów. Jeśli nam się spieszy, użyjmy maszynki, a gdy zależy nam na ciekawym efekcie estetycznym, ozdóbmy krawędzie falbanką lub warkoczem.
- Najlepsze ciasto na pierogi nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Jeśli zbyt mocno je rozwałkowujemy, może pękać w czasie formowania i gotowania. W odwrotnej sytuacji przyćmi smak farszu.
Surowe ciasto na pierogi bez jajka można trzymać w lodówce przez 48 godzin. Należy szczelnie zawinąć je w folią spożywczą, żeby nie wyschło. Pamiętajmy o wyjęciu go przed użyciem z wyprzedzeniem, ponieważ łatwiej będzie z nim pracować, kiedy zyska temperaturę pokojową. Warto również odpowiedzieć sobie na pytanie, czy można mrozić ciasto na pierogi. W tym przypadku także trzeba zadbać o szczelną folię lub specjalny pojemnik dostosowany do ujemnych temperatur. Ciasto wkładamy do zamrażarki, kiedy całkowicie wystygło i odpoczęło. Można przechowywać je w ten sposób przez 3 miesiące. Żeby z powrotem stało się miękkie, przełóżmy je do lodówki dzień przed planowanym lepieniem pierogów. Pamiętajmy, że nie wolno zamrażać go ponowie.
Nadmiar ciasta na pierogi możemy przeznaczyć do przygotowania innych dań. Poniżej nasze propozycje:
W ciasto na pierogi można zawinąć nadzienie o wielu różnych smakach. Najpopularniejsze w Polsce warianty to:
Ponieważ ciasto pierogowe jest delikatne w smaku, świetnie komponuje się nie tylko z dowolnym nadzieniem, ale też różnymi dodatkami. W zależności od rodzaju farszu dobrze smakuje na przykład z okrasą ze smażonej cebulki, skwarkami ze słoniny, śmietaną lub jogurtem naturalnym.