Zupa krem kojarzy się z komfortem przytulnej kuchni. Świetnie rozgrzewa i syci, a do tego pięknie się prezentuje – na aksamitnym łożu ze zmiksowanych na gładko składników spoczywają chrupiące grzanki, błyszczące krople oliwy i świeże zioła. Ten wyjątkowy przepis w dodatku powali was aromatem i wzmocni waszą odporność. Zupa czosnkowa krem w tej odsłonie jest jeszcze milsza dla podniebienia za sprawą włoskiego serka. Ale pamiętajcie, żeby dodać go w odpowiednim momencie, na pewno nie na początku gotowania.

Zupa z czosnku ekstra kremowa 

Za wyjątkową konsystencję czosnkowej zupy odpowiadają przede wszystkim dwa elementy. Staje się gęsta dzięki ziemniakom, a aksamitne wykończenie zawdzięcza dodatkowi specjalnego nabiału. Jesteśmy przyzwyczajeni, żeby dorzucać do zupy krem takie składniki jak: 

  • śmietanka 30 lub 36% – niezawodna i prosta w użyciu, na pewno nie zwarzy się w gorącej potrawie, więc można ją bez obaw wlać bezpośrednio do garnka.
  • mleko kokosowe – dla tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego lub laktozy. Dzięki temu dodatkowi w prosty sposób powstanie wegańska zupa krem z czosnku. 
  • serek topiony – śmietankowy lub ziołowy, zapewnia nie tylko kremową konsystencję, ale także dodatkowy, słony smak, 
  • jogurt grecki lub labneh – ze względu na niższą zawartość tłuszczu może się zwarzyć w zupie, więc trzeba go dodawać po uprzednim zahartowaniu (wymieszaniu z gorącym płynem). 
  • zasmażka – na bazie masła i mąki, rozrobiona w mleku, najczęściej zagęszcza sosy, ale równie dobrze radzi sobie z wykończeniem kremowej zupy. 
  • starty ser półtwardy – dobrze topiący się, taki jak mozzarella lub gruyère. 

Nic jednak nie wykona zadania tak dobrze, jak włoski serek mascarpone. Jest gęsty, kremowy i ma neutralny smak, więc nie musicie się obawiać, że zupa czosnkowa będzie zbyt słona. Należy dodać go do potrawy na sam koniec, na etapie blendowania. Można wtedy z łatwością kontrolować konsystencję kremu i mamy pewność, że płyn się nie rozwarstwi. 

Zupa czosnkowa z mascarpone – przepis 

Do kremu możecie właściwie dorzucić dowolne, najlepiej białe warzywa (świetnie smakuje na przykład zupa czosnkowa z fasolką szparagową i cukinią), ale warto trzymać się klasyków. Wystarczy zeszklona cebula i popularny, ale szlachetny ziemniak, żeby powstała fantastyczna zupa czosnkowa. Przepis jest bardzo prosty: 

Składniki: 

  • 1 główka czosnku 
  • 1 cebula 
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 4 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 
  • 125 g serka mascarpone 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Suszone zioła, na przykład tymianek lub oregano 
  • 4 kromki chleba tostowego 

Przygotowanie: 

Zdejmijcie łupinkę z czosnku. Ząbki pokrójcie w plasterki. Cebulę wyjmujcie z łuski i posiekajcie w drobną kostkę. Obierzecie ziemniaki. Podzielcie je na mniejsze cząstki. 

Rozgrzejcie w sporym garnku z grubym dnem połowę masła. Podsmażcie na nim cebulę do zeszklenia. Dodajcie czosnek i poczekajcie chwilę, aż uwolni aromat. Wrzućcie ziemniaki. Wymieszajcie zawartość garnka i podgrzewajcie ją przez kilka minut. 

Zalejcie składniki bulionem warzywnym. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków. 

Zmiksujcie zupę na gładki krem (najwygodniej będzie wam to zrobić za pomocą blendera typu żyrafa). W trakcie miksowania dodajcie serek mascarpone (dobrze, żeby był wyjęty wcześniej z lodówki).  

Doprawcie zupę do smaku solą, pieprzem i ulubionymi suszonymi ziołami.  

Pokrójcie chleb tostowy w kostkę i podsmażcie go na pozostałym maśle, aż się ładnie zarumieni i stanie się chrupki. Możecie oprószyć go solą lub posypać startym parmezanem.  

Podajcie zupę czosnkową z grzankami (nie dodawajcie ich na długo przed podaniem, żeby nie zmięły). Możecie udekorować potrawę natką pietruszki i skropić ją oliwą z pierwszego tłoczenia. 

Z czym podawać krem czosnkowy? 

Zupa czosnkowa z mascarpone doskonale komponuje się z chrupiącymi, rumianymi grzankami, ale można ją też podać z innymi dodatkami, na przykład z: 

  • groszkiem ptysiowym, 
  • paluszkami grissini,
  • jajkiem w koszulce lub na półtwardo, 
  • zdrowymi nasionami, na przykład ziarnami słonecznika lub pestkami dyni, 
  • prażoną ciecierzycą, 
  • chipsami z piekarnika

Danie polecamy udekorować różnymi ziołami, zielonymi liśćmi lub jadalnymi kwiatami, na przykład szczypiorkiem, szpinakiem baby, czosnkiem niedźwiedzim lub ogórecznikiem.  

Czosnek na odporność 

Zamiast raczyć się w sezonie na przeziębienia syropem z cebuli lub czosnku, który oprócz zbawiennych dla organizmu właściwości nie posiada zbyt wiele walorów smakowych, postawcie na zupę czosnkową. Oprócz tego, że postawi na nogi układ odpornościowy, także nasyci, rozgrzeje i mile połechta kubki smakowe. Czosnek działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, warto włączyć go do jadłospisu o każdej porze roku.