Zupa krem kojarzy się z komfortem przytulnej kuchni. Świetnie rozgrzewa i syci, a do tego pięknie się prezentuje – na aksamitnym łożu ze zmiksowanych na gładko składników spoczywają chrupiące grzanki, błyszczące krople oliwy i świeże zioła. Ten wyjątkowy przepis w dodatku powali was aromatem i wzmocni waszą odporność. Zupa czosnkowa krem w tej odsłonie jest jeszcze milsza dla podniebienia za sprawą włoskiego serka. Ale pamiętajcie, żeby dodać go w odpowiednim momencie, na pewno nie na początku gotowania.
Zupa z czosnku ekstra kremowa
Za wyjątkową konsystencję czosnkowej zupy odpowiadają przede wszystkim dwa elementy. Staje się gęsta dzięki ziemniakom, a aksamitne wykończenie zawdzięcza dodatkowi specjalnego nabiału. Jesteśmy przyzwyczajeni, żeby dorzucać do zupy krem takie składniki jak:
- śmietanka 30 lub 36% – niezawodna i prosta w użyciu, na pewno nie zwarzy się w gorącej potrawie, więc można ją bez obaw wlać bezpośrednio do garnka.
- mleko kokosowe – dla tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego lub laktozy. Dzięki temu dodatkowi w prosty sposób powstanie wegańska zupa krem z czosnku.
- serek topiony – śmietankowy lub ziołowy, zapewnia nie tylko kremową konsystencję, ale także dodatkowy, słony smak,
- jogurt grecki lub labneh – ze względu na niższą zawartość tłuszczu może się zwarzyć w zupie, więc trzeba go dodawać po uprzednim zahartowaniu (wymieszaniu z gorącym płynem).
- zasmażka – na bazie masła i mąki, rozrobiona w mleku, najczęściej zagęszcza sosy, ale równie dobrze radzi sobie z wykończeniem kremowej zupy.
- starty ser półtwardy – dobrze topiący się, taki jak mozzarella lub gruyère.
Nic jednak nie wykona zadania tak dobrze, jak włoski serek mascarpone. Jest gęsty, kremowy i ma neutralny smak, więc nie musicie się obawiać, że zupa czosnkowa będzie zbyt słona. Należy dodać go do potrawy na sam koniec, na etapie blendowania. Można wtedy z łatwością kontrolować konsystencję kremu i mamy pewność, że płyn się nie rozwarstwi.
Zupa czosnkowa z mascarpone – przepis
Do kremu możecie właściwie dorzucić dowolne, najlepiej białe warzywa (świetnie smakuje na przykład zupa czosnkowa z fasolką szparagową i cukinią), ale warto trzymać się klasyków. Wystarczy zeszklona cebula i popularny, ale szlachetny ziemniak, żeby powstała fantastyczna zupa czosnkowa. Przepis jest bardzo prosty:
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 125 g serka mascarpone
- Sól i pieprz do smaku
- Suszone zioła, na przykład tymianek lub oregano
- 4 kromki chleba tostowego
Przygotowanie:
Zdejmijcie łupinkę z czosnku. Ząbki pokrójcie w plasterki. Cebulę wyjmujcie z łuski i posiekajcie w drobną kostkę. Obierzecie ziemniaki. Podzielcie je na mniejsze cząstki.
Rozgrzejcie w sporym garnku z grubym dnem połowę masła. Podsmażcie na nim cebulę do zeszklenia. Dodajcie czosnek i poczekajcie chwilę, aż uwolni aromat. Wrzućcie ziemniaki. Wymieszajcie zawartość garnka i podgrzewajcie ją przez kilka minut.
Zalejcie składniki bulionem warzywnym. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków.
Zmiksujcie zupę na gładki krem (najwygodniej będzie wam to zrobić za pomocą blendera typu żyrafa). W trakcie miksowania dodajcie serek mascarpone (dobrze, żeby był wyjęty wcześniej z lodówki).
Doprawcie zupę do smaku solą, pieprzem i ulubionymi suszonymi ziołami.
Pokrójcie chleb tostowy w kostkę i podsmażcie go na pozostałym maśle, aż się ładnie zarumieni i stanie się chrupki. Możecie oprószyć go solą lub posypać startym parmezanem.
Podajcie zupę czosnkową z grzankami (nie dodawajcie ich na długo przed podaniem, żeby nie zmięły). Możecie udekorować potrawę natką pietruszki i skropić ją oliwą z pierwszego tłoczenia.
Z czym podawać krem czosnkowy?
Zupa czosnkowa z mascarpone doskonale komponuje się z chrupiącymi, rumianymi grzankami, ale można ją też podać z innymi dodatkami, na przykład z:
- groszkiem ptysiowym,
- paluszkami grissini,
- jajkiem w koszulce lub na półtwardo,
- zdrowymi nasionami, na przykład ziarnami słonecznika lub pestkami dyni,
- prażoną ciecierzycą,
- chipsami z piekarnika.
Danie polecamy udekorować różnymi ziołami, zielonymi liśćmi lub jadalnymi kwiatami, na przykład szczypiorkiem, szpinakiem baby, czosnkiem niedźwiedzim lub ogórecznikiem.
Czosnek na odporność
Zamiast raczyć się w sezonie na przeziębienia syropem z cebuli lub czosnku, który oprócz zbawiennych dla organizmu właściwości nie posiada zbyt wiele walorów smakowych, postawcie na zupę czosnkową. Oprócz tego, że postawi na nogi układ odpornościowy, także nasyci, rozgrzeje i mile połechta kubki smakowe. Czosnek działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, warto włączyć go do jadłospisu o każdej porze roku.