Syrop z cebuli

Ocena:

4.45 (194)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Syrop z cebuli to domowa metoda na wspomaganie organizmu w walce z przeziębieniem. Do tego taki specyfik jest łatwy i tani w przygotowaniu. Zwiększa odporność i pomaga zniwelować objawy infekcji, takie jak kaszel i katar. Żeby wzmocnić jego właściwości prozdrowotne, można dodać do niego miód, sok z cytryny, czosnek, imbir i przyprawy korzenne. To tradycyjna metoda znana i stosowana przez nasze mamy i babcie. Sprawdźcie, jak zrobić syrop z cebuli. Przepis jest banalny.

Składniki:

  • cebula  300 g

  • cukier  70 g

Syrop z cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy ją w słoiku lub innym przezroczystym, szklanym naczyniu. 

  • Krok 2:

    Cukier: wsypujemy do słoika z cebulą. Całość dokładnie mieszamy. Możemy też użyć miodu. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 dni (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).   

  • Krok 3:

    Syrop z cebuli: przelewamy do oddzielnej buteleczki lub słoiczka przez sitko lub gazę. Przechowujemy w lodówce.  

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 200 ml soku. Babciny syrop z cebuli może być przechowywany w lodówce przez 14 dni. Nie ma sensu przygotowywać go więcej na zapas, ponieważ może się zepsuć, a przecież jego składniki są dostępne przez cały rok. 
  • Z myślą o odporności w sezonie na przeziębienia polecamy przygotować syrop z cebuli i miodu. Ten dodatkowy element ma działanie antybakteryjne i wzmacnia organizm. Jest zdecydowanie zdrowszy niż biały cukier, ale pamiętajmy, że ma sporo kalorii. Na szczęście słodki sok z cebuli spożywamy w niewielkich ilościach. Sprawdzi się dowolny miód, na przykład lipowy.  
  • Dla niektórych zmorą dzieciństwa był domowy syrop z cebuli i czosnku. Dorośli zdają sobie jednak sprawę, że to nieoceniona pomoc w walce z przeziębieniem. Aromatyczne ząbki zawierają między innymi bakteriobójczą allicynę, a także mają pozytywny wpływ na układ trawienny. Dodajmy do tego witaminę C w postaci soku z cytryny, a otrzymamy prawdziwą prozdrowotną bombę.  
  • Domowy syrop na kaszel z cebuli można zrobić z dowolnej odmiany tego warzywa. Najlepiej jednak sprawdzi się powszechnie występująca w naszych kuchniach roślina o żółtej łupince. Jest soczysta i wyrazista w smaku. Żeby uzyskać słodszy sok, postawmy na cebulę czerwoną.  
  • Do krojenia cebuli przyda nam się bardzo ostry nóż. Tępe ostrze miażdży włókna warzywa, co sprawia, że uwalnia się enzym, który często wywołuje u nas łzawienie. Możemy tez wykorzystać malakser lub mandolinę. Zdecydowanie przyspieszymy wtedy przygotowanie syropu.  
  • Cebula na przeziębienie to uniwersalne, znane od pokoleń domowe remedium. Najczęściej przyrządza się z niej syrop z dodatkiem cukru lub miodu, ale można też wrzucić ją do sokowirówki lub zetrzeć na drobnej tarce. Uzyskamy w ten sposób czysty sok, bez żadnych dodatków. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Syrop z cebuli – właściwości  

Na co pomaga domowy syrop z cebuli? Przede wszystkim łagodzi objawy przeziębienia, takie jak kaszel, katar i ból gardła. Ponieważ zawiera moc składników mineralnych i witaminę C, wzmacnia odporność organizmu, która przyda nam się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy czai się na nas grypa. Domowe remedium w tej postaci, zwłaszcza jeśli zrobimy syrop z cebuli, czosnku i miodu, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Pomoże w walce z infekcjami o różnym podłożu i oczyszczeniu organizmu. Jest naturalnym prebiotykiem i ma pozytywny wpływ na trawienie. Syrop z cebuli dla dzieci to szczególnie dobry sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Ma działanie wykrztuśne, a dodatek miodu łagodzi podrażnienie gardła.  

Jak zrobić syrop z cebuli gotowanej? 

Sok z surowego warzywa ma najwięcej składników, które przydadzą się w walce z infekcją, ale jeśli bardzo zależy nam na czasie, możemy uciec się do obróbki termicznej. Jak zrobić syrop z cebuli na szybko? Drobno ją kroimy, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy wywar przestygnie, dodajemy do niego cukier lub miód. Odstawiamy mieszankę na 30 minut, a następnie ją przecedzamy. Dla zamaskowania smaku cebuli i wzmocnienia właściwości zdrowotnych do gotowanego syropu można wrzucić takie dodatki jak: 

  • korzeń imbiru – wspomaga układ trawienny i pobudza apetyt, a ponadto ma pozytywny wpływ na koncentrację. Sprawia, że syrop ma lekko pikantny, korzenny smak. 
  • anyż – nie bez powodu jest popularnym składnikiem ziołowej herbaty. Wzmacnia właściwości odkażające soku z cebuli.  
  • cynamon – przyspiesza przemianę materii i przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Warto też wykorzystać inne popularne przyprawy korzenne, takie jak goździki lub kardamon

Syrop z cebuli – jak stosować?  

Wiele osób zażywa własnoręcznie wykonany sok z cebuli przede wszystkim profilaktycznie, żeby wzmocnić organizm i tym samym uchronić się przed ewentualnymi infekcjami. Miłośnikom domowych sposobów na podbudowanie odporności polecamy wypijać jeden kieliszek syropu dziennie w okresie jesienno-zimowym. Możemy tez dodawać go do rozgrzewającej herbaty owocowej z dodatkiem miodu, mięty i soku z malin. W takiej mieszance cebula będzie ledwo wyczuwalna, a pomoże wyczarować niezwykły eliksir na odporność.

Jeśli mimo wszystko dopadnie nas przeziębienie, podstawową dawkę warto zwiększyć. Wówczas najlepiej jest pić syrop z cebuli na kaszel lub katar trzy razy dziennie. Pamiętajmy jednak, żeby nie przyjmować go tuż przed snem, ponieważ może działać wykrztuśnie. Od tego domowego remedium powinny stronić osoby z chorobami żołądka, jelit lub wątroby.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne