Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to domowa metoda na wspomaganie organizmu w walce z przeziębieniem. Do tego taki specyfik jest łatwy i tani w przygotowaniu. Warto pamiętać, że to tradycyjna metoda znana i stosowana przez pokolenie naszych mam i babć. Sprawdźcie, jak zrobić domowy syrop. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
6godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 193 głosów)

Syrop z cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebula siekanie 1.

    Przygotowanie cebuli: Cebulę trzeba obrać i pokroić w plastry o grubości 2-3 mm. Następnie ułożyć w słoiku jedną warstwę plastrów cebuli i następnie nie za grubo przesypać warstwą cukru. Czynność powtarzać aż do całkowitego użycia składników. Cukier powinien być ostatnią warstwą. 
     

  • Sok z cytryny 2.

    Syrop z cebuli - przepis domowy: Całość zakręcić i odstawić na 6-8 godzin, aby cebula puściła sok. Gotowy sok należy zlać i dolać do niego sok z cytryny. Gotowy syrop należy przelać do szklanej butelki lub słoika. 
     

Porady

Kiedy i jak stosować syrop z cebuli? 

Wiele osób przyjmuje go przede wszystkim profilaktycznie, aby wzmocnić swój układ odpornościowy i tym samym uchronić się przed ewentualnymi infekcjami. Warto więc wypijać jeden kieliszek syropu dziennie w okresie jesienno-zimowym. 

W sytuacji, gdy mimo wszystko dopadnie nas jednak przeziębienie, kaszel lub katar dawkę tę należy zwiększyć. Wówczas najlepiej jest wypijać syrop trzy razy dziennie. Pamiętajmy jednak, aby nie przyjmować go tuż przed snem. W związku z tym, że syrop z cebuli działa wykrztuśnie może niepotrzebnie nasilić kaszel nocą.

Przechowywanie syropu z cebuli

Przygotowanie syropu z cebuli nie jest trudne, dlatego z zadaniem tym powinien poradzić sobie każdy. Co więcej, składniki takiej mikstury są dostępne od ręki przez cały rok, dzięki czemu możemy stworzyć ten syrop, gdy jest nam potrzebny. Warto bowiem wspomnieć, że gotowy syrop z cebuli może być przechowywany w lodówce do 14 dni. Nie ma zatem możliwości przygotowania jego większej ilości na zapas, gdyż jego składniki mogą się po prostu zepsuć.


Notka redakcyjna

Syrop z cebuli nie działa, jak większość syropów, tylko na kaszel. Jest źródłem witamin i minerałów, które wspierają walkę z przeziębieniem. Ma też działanie dezynfekujące i łagodzące, wspomaga walkę z wirusami. Cukier można zastąpić miodem - ograniczenie cukru będzie dobre dla zdrowia, a miód ma dodatkowe właściwości wspomagające zdrowienie. Syrop z cebuli jest przy tym bezpieczniejszy niż większość leków - można go podawać także dzieciom.

Właściwości syropu z cebuli, czosnku i miodu

Syrop z cebuli to doskonała alternatywa dla syropów sprzedawanych w aptekach, których zadaniem jest łagodzenie objawów przeziębienia. Naturalne składniki, z których przygotowuje się taki domowy syrop zawierają mnóstwo cennych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Dlatego już nasze babcie z zapałem przyrządzały takie syropy, które pozwalały wzmocnić ich odporność, a także szybciej uporać się przeziębieniem.

Skąd wynika to dobroczynne działanie tej mieszanki? Cebula to bogate źródło substancji bakteriobójczych oraz składników odżywczych, które pomagają walczyć z wirusami i jednocześnie wzmacniają nasz układ odpornościowy. Z kolei czosnek to doskonale nam znany naturalny antybiotyk, który również wspiera nasze ciało w radzeniu sobie z najróżniejszymi infekcjami. Podobnie zresztą jak ukochany przez wielu miód, który szczególnie dobrze radzi sobie z ukojeniem podrażnionego kaszlem gardła.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy