Syrop z cebuli na przeziębienie

świetny na przeziębienia jak i leczenie zapobiegawcze

PrzetworyNapoje

Czas przygotowania:
540 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 193 głosów)

Składniki:

  • cebula 4 szt średnie
  • cukier 3/4 szkl
  • cytryna 1 szt
  • miód 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę należy drobno posiekać (najlepiej w robocie kuchennym). Posiekaną cebulę wkładamy do słoika przesypując co chwile cukrem. Odstawiamy całość na 8 godzin w ciepłe miejsce (ja stawiam ten słoik na całą noc na parapecie nad kaloryferem).
  • Następnie cebulę odsączamy na sitku (dociskając łyżką), dodajemy miód i sok z wycisnietej cytryny. Mieszamy do cąłkowitego rozpuszczenia miodu. Z powyższych składników uzusykujemy około 250 ml syropu. Tak przygotowany syrop przechowujemy w lodówce do 14 dni.
  • Pije go zapobiegawczo mały kieliszeczek na noc, a w trakcie choroby 3 razy dziennie.

Notka redakcyjna

Syrop z cebuli nie działa, jak większość syropów, tylko na kaszel. Jest źródłem witamin i minerałów, które wspierają walkę z przeziębieniem. Ma też działanie dezynfekujące i łagodzące, wspomaga walkę z wirusami. Cukier można zastąpić miodem - ograniczenie cukru będzie dobre dla zdrowia, a miód ma dodatkowe właściwości wspomagające zdrowienie. Syrop z cebuli jest przy tym bezpieczniejszy niż większość leków - można go podawać także dzieciom.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy