Niemal każdy tradycyjny przepis na krem do tortu bazuje na śmietance kremówce, maśle lub serku mascarpone. Do tego zwykle trzeba jeszcze sypnąć sporo cukru i w efekcie gotowa masa okazuje się mieć całkiem sporo kalorii. Okazuje się jednak, że wcale nie musi tak być. Da się zrobić to sprytniej i uzyskać równie pyszny i gęsty krem bez grama cukru i śmietany. Wychodzi tak lekki, że można go jeść bez wyrzutów sumienia. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić krem do tortu bez śmietanki i cukru?

Aby przygotować pyszny krem do tortu bez grama cukru i ani jednej łyżki śmietany, wystarczy zastąpić oba te składniki lżejszymi zamiennikami, a w tej roli wykorzystujemy gęsty jogurt naturalny i erytrol. Jeśli chodzi o jogurt, to do tego przepisu należy wybrać ten jak najgęstszy, najlepiej typu greckiego. Do tego potrzebne będzie jednak coś, co zwiąże całość w gęstą i kremową masę, a więc sięgnijcie po 1 łyżkę żelatyny i odrobinę gorącej wody. To proste trio w zupełności wystarczy, żeby stworzyć smaczną masę, która nie spłynie z tortu czy ciasta, nawet podczas upałów. Jeśli jednak lubicie kremy o różnych smakach, nie bójcie się eksperymentować z dodatkami.

krem do tortu przepis

Źródło: Getty/iStock

Krem do tortu na jogurcie - dodatki

Podstawowy przepis na krem jogurtowy można oczywiście wzbogacać przeróżnymi dodatkami. W tym celu wystarczy dodać do masy ulubione owoce, aromaty do ciasta czy przyprawy. Genialnie sprawdzą się tu na przykład truskawki, maliny lub borówki amerykańskie.

Świetnym pomysłem będzie również odrobina cynamonu, nutka wanilii czy kilka łyżeczek kakao (w tym wypadku zwiększamy też ilość słodzika, aby zrównoważyć goryczkę). Wybierajcie więc swoje ulubione smaki i przygotowujcie różne kompozycje przekładanych tortów i ciast, a klasyczny krem śmietankowy odejdzie w zapomnienie.

Jogurtowy krem do tortu bez cukru - przepis

Składniki:

  • 2 duże kubeczki jogurtu greckiego (800 g),
  • 3-4 łyżki erytrolu,
  • 1 łyżka żelatyny.

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie miksujemy jogurt grecki z erytrolem (dodajcie taką ilość, aby uzyskać pożądaną słodycz). Gdy słodzidło dobrze się rozpuści, dodajemy wcześniej zalaną żelatynę i mieszamy wszystko na niskich obrotach miksera. Jeśli chcecie uzyskać krem kakaowy czy owocowy, dorzućcie ulubione dodatki i raz jeszcze wymieszajcie całość, a następnie wstawcie krem na chwilę do lodówki i dopiero po schłodzeniu wykładajcie go na ciasto czy tort.