Co zamiast puree ziemniaczanego?

Jak odchudzić puree ziemniaczane? Wystarczy wymienić główny składnik na inne, znacznie bardziej dietetyczne warzywo. Możemy wybrać między innymi korzeń pietruszki, kalafior czy seler, jednak ziemniaki najlepiej zastąpi dynia. Oba te warzywa mają bowiem dość podobną konsystencję, gęstość i kremowość.

Jaka dynia będzie najlepsza na puree? Mus dyniowy zrobimy z dowolnego rodzaju dyni, zarówno zwyczajnej, jak i piżmowej, muszkatołowej czy Hokkaido. Ta ostatnia wyróżnia się jednak tym, że można jeść ją w całości, razem ze skórką. Dzięki temu nie musimy tracić czasu na obieranie, a dodatkowo otrzymujemy puree o bardziej intensywnym pomarańczowym kolorze.

Jak zrobić puree z dyni?

Ten pomarańczowy smakołyk możemy przygotować na dwa sposoby - z dyni gotowanej lub pieczonej. Oba te warianty wyjdą smaczne i zdrowe, a każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Puree z gotowanej dyni robi się 30 minut, jednak wymaga ono nieco więcej przygotowań przed samą obróbką, gdyż dynię trzeba obrać ze skórki. Z kolei pieczenie dyni trwa 60 minut, ale nie musimy jej przed tym obierać, bo po upieczeniu, miąższ sam odchodzi od skórki, więc łatwo wybierzemy go łyżką. Pieczenie dyni ma też przewagę ze względu na walory smakowe i zapachowe, gdyż dynia po upieczeniu zyskuje zdecydowanie bogatszego, lekko orzechowego aromatu.

Niezależnie od tego, który sposób wybierzecie, teraz wystarczy już tylko zblendować miękką dynię na gładki mus. Jeśli nie macie blendera ręcznego ani kielichowego, możecie też użyć zwykłego tłuczka do ziemniaków.

Puree z dyni to również świetny pomysł, aby wykorzystać lampion wycięty na Halloween. W ten sposób unikamy marnowania i przerabiamy dyniową dekorację w smakowity dodatek do obiadu.

Co można zrobić z puree z dyni?

Puree z dyni do obiadu to nie koniec możliwości. Ten aksamitny, kremowy mus może być również bazą do wielu smakowitych dań. Zrobimy z niego doskonałe desery, dania na słono, takie jak:

Ile może stać puree z dyni?

Zblendowany mus z dyni można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. Jeśli natomiast nie zdążymy zjeść go w tym czasie, najlepiej zamrozić je w woreczkach strunowych. W ten sposób będziemy zawsze mieli je pod ręką, gdy najdzie nas ochota na dyniowe dania, wypieki czy napoje.