Jeśli lubicie różnego typu smarowidła do chleba, to masło pokochacie od pierwszego kęsa. Robi się je prosto, a aromat, jaki nadają mu przyprawy, pozostaje na długo w kubkach smakowych. Zobaczcie jak przygotować ten aromatyczny dodatek do pieczywa, albo naleśników.

Dynia jest tania i ogólnodostępna. Jest tez bardzo łatwa w obróbce. Jej miąższ po po upieczeniu lub ugotowaniu staje się aksamitnie gładki, co można wspaniale wykorzystać właśnie do przygotowania tego smarowidła.

Masło dyniowe jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Pumpkin butter można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Ale po co kupować, jak można zrobić je samodzielnie i to w bardzo prosty sposób. Potrzebujecie tylko słodkiej dyni (hokkaido lub piżmowej) i przypraw.

Masło dyniowe domowe

  • 450 g puree z dyni
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Dynie obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze, lub pieczemy w piekarniku do zmięknięcia. Miksujemy na gładką masę.
W rondelku podgrzewamy cukier i miód do chwili, aż cukier się całkiem rozpuści.
Dorzucamy masę dyniową, przyprawy, sok jabłkowy i cytrynowy.
Gotujemy ok 5-10 minut na małym ogniu ciągle mieszając do chwili, aż masa zgęstnieje.
Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce.

Masełko można wykorzystać do chleba, naleśników, albo jako nadzienie do słodkich bułeczek drożdżowych.