Dynia na Halloween - jak ją przygotować?

Do wydrążenia dyni na Halloween potrzebny będzie ostry, ale dość wąski nożyk i łyżka do zupy. Nie bez znaczenia jest też wybór dyni. Najmniej problemów z wycinaniem i drążeniem sprawi dynia zwyczajna - ma stosunkowo miękką skórkę, którą łatwo jest przekroić, a miękki miąższ z pestkami można usunąć ze środka za pomocą zwykłej łyżki stołowej. Mniejsze lampiony można też wydrążyć z dyni Hokkaido. Zaczynamy od odcięcia wierzchołka. Postawcie dynię na stole i narysujcie na środku sześciokąt, a następnie natnijcie skórę wzdłuż wyznaczonych linii.

AdobeStock

Zdejmijcie odciętą część i odłóżcie ją na razie na bok - później może posłużyć jako pokrywa lampionu z dyni. Jeśli od spodu zostały pestki i włókna miąższu, usuńcie je łyżką. W uproszczonej wersji można też po prostu odciąć wierzchołek dyni kładąc ją bokiem na desce do krojenia. Sześciokątny kształt będzie jednak wyglądał bardziej efektownie. Po usunięciu wierzchołka przystępujemy do drążenia dyni.

Jak wydrążyć dynię na Halloween?

Aby wydrążyć dynię na Halloween, najpierw zróbcie nożem pomocnicze nacięcia wzdłuż linii sześciokąta, oddzielając w ten sposób skórę od miąższu. Następnie wybierzcie środek (miękki miąższ oraz pestki) za pomocą łyżki stołowej. Postarajcie się, by wydrążona dynia była w środku możliwie jak najbardziej sucha (by osiągnąć najlepszy efekt, trzeba bardzo dokładnie wybrać wszystko, co znajduje się wewnątrz). Wbrew pozorom pestek i nitek, do których są przyczepione, nie jest jednak aż tak dużo. Większość dyń tego gatunku (dynia klasyczna lub Hokkaido) jest pusta w środku, a miąższ znajduje się z reguły tylko przy skórce. Pestki z dyni warto zachować - są prawdziwą skarbnicą właściwości odżywczych i witamin, które przydadzą się zwłaszcza w jesienno-zimowym okresie.

Z wydrążonych części można wykorzystać miąższ z dyni. Powstanie z nich smaczny krem z dyni albo placki dyniowe. Ilość zależy od wielkości dyni i wielkości wyciętych otworów.

AdobeStock

Dynia na Halloween wzory

Po wydrążeniu dyni, kolejny krok to wycięcie wzorów. Dynia Halloween powinna wyglądać strasznie, więc postarajcie się, żeby wzory były jak najbardziej realistyczne. Jeśli chcecie wykonać klasyczny lampion z dyni na Halloween, narysujcie z przodu prosty wzór, a następnie wytnijcie go wzdłuż linii cienkim nożykiem. Wycięte kształty wypchnijcie od środka i usuńcie pozostałości miąższu.

AdobeStock

AdobeStock

Przetrzyjcie lampion z wierzchu wilgotną ściereczką, zmywając resztki markera. Teraz wystarczy wstawić do środka świeczkę - dynia na Halloween jest gotowa!

Dynia Halloween - inne pomysły

Jeśli nie przepadacie za tradycyjną estetyką kojarzoną z Halloween, wykorzystajcie wydrążoną dynię do przygotowania bardziej eleganckiego wariantu. Zamiast wycinać wykrzywioną twarz, można wydrążyć w dyni nieduże otwory o różnej średnicy, układające się w równomierny wzór. Najłatwiej zrobić to za pomocą niedużej wiertarki, ale sprawdzi się też zwykły nożyk, dłuto lub inne narzędzie o ostro zakończonej końcówce. Taki lampion z dyni może być efektowną jesienną dekoracją nie tylko z okazji Halloween. Będzie piękną ozdobą domu lub balkonu.

Przygotowując dynię na Halloween z dziećmi, trzeba zachować ostrożność przy wycinaniu otworów - niezależnie od tego, jakich narzędzi do tego używacie. Wykonanie lampionu może być dla nich świetną zabawą, pod warunkiem, że będzie ona bezpieczna. Młodszym dzieciom raczej odradzamy nacinanie i wycinanie dyni - lepiej zająć je wybieraniem miąższu lub dekorowaniem gotowych lampionów.

AdobeStock