Bataty to warzywo pochodzące z Ameryki Środkowej. Do Europy dotarły one natomiast za sprawą Krzysztofa Kolumba. Na świecie istnieje ponad 400 różnych odmian batatów, wyróżniających się różnymi kolorami skórki i miąższu. Mogą mieć barwę fioletową, czerwoną, pomarańczową, żółtą, a nawet białą. Te o intensywnym kolorze miąższu posiadają najwięcej witamin. Im intensywniejszy kolor, tym prawdopodobnie więcej cennych składników znajduje się w warzywie.

Jak smakują bataty?

Słodkie ziemniaki to mało popularny składnik diety wśród Polaków. Jest to jednak niewątpliwy błąd, bowiem to warzywa niezwykle bogate w cenne dla organizmu witaminy. Niektóre odmiany słodkich ziemniaków są doskonały źródłem likopenu. Jest to przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca oraz rozwoju niektórych nowotworów. Dodatkowo bataty zawierają także duże ilości witamin takich jak magnez, potas, żelazo, witamina C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Choć bataty nazywane są w Polsce słodkimi ziemniakami, nie mają one zbyt wiele wspólnego ze znanymi nam doskonale tradycyjnymi ziemniakami. Bataty wywodzą się z rodziny powojowatych, ziemniaki natomiast pochodzą z rodziny psiankowatych. Oznacza to, że batatom bliżej do pnączy niż do zwykłych ziemniaków. Choć z wyglądu mogą przypominać nieco zwykłe ziemniaki, to w rzeczywistości są one znacznie większe. Najczęściej spotykaną w Polsce odmianą są te o pomarańczowym kolorze skórki. Ziemniaki mają natomiast jasny żółtawy odcień. Najważniejszą i najbardziej wyraźną różnicą jest jednak oczywiście smak.

Słodkie ziemniaki, jak sama nazwa wskazuje, mają wyraźnie wyczuwalny słodki posmak. Ziemniaki są natomiast neutralne w smaku i zdecydowanie bardziej mączne w swojej konsystencji.

Co można zrobić z batatów?

Wiemy już, że słodkie ziemniaki są świetnym źródłem witamin oraz przeciwutleniaczy, niewątpliwie warto je więc włączyć do swojej diety. Z czym jeść bataty? Co takie można przyrządzić z tego wartościowego warzywa?

Słodkie ziemniaki to warzywa bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie uwielbiają bataty, wykorzystując je na co dzień w swojej kuchni. Stanowią one także pewien element tradycji wśród Amerykanów. Są bowiem obowiązkowym punktem w menu na Święto Dziękczynienia. Podawane są one wówczas jako dodatek do tradycyjnego indyka. Porady dotyczące dań z wykorzystaniem batatów oraz propozycje ich przygotowania warto więc szukać właśnie w kuchni Amerykańskiej.

Bataty to warzywa, z których można przyrządzić naprawdę sporo różnych potraw. Słodkie ziemniaki można piec, smażyć, gotować w wodzie lub na parze, co daje spore pole do kulinarnego szaleństwa. Popularne są frytki z batatów. Kroi się je w wąskie słupki, rozkłada na blaszce do pieczenia i posypuje ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane bataty powinno się piec w ok. 180 stopniach. Z czym jeść bataty? Z dowolnym sosem lub jako dodatek zastępujący klasyczne ziemniaki.

Pieczenie batatów to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania tego warzywa w polskich domach. W Stanach Zjednoczonych często są gotowane, a następnie rozgniata się je, tworząc puree z batatów.

Jakie przyprawy pasują do batatów?

Słodkie ziemniaki to taki rodzaj warzywa, który sam w sobie dysponuje dość wyraźnym smakiem. Przyprawy używane podczas ich przyrządzania muszą więc nie tylko dobrze współgrać z całością dania, ale także pasować do ich smaku. Rodzaj przypraw będzie także zależał od sposobu ich przyrządzania.

Bataty w formie gotowanej nie dają zbyt dużego pola do manewru w kwestii przypraw. Jedyną bowiem opcją w tym przypadku będzie posolenie wody podczas ich gotowania. Inaczej sprawa ma się w przypadku pieczenia. Bataty pokrojone w słupki à la frytki można przyprawić klasyczną przyprawą do ziemniaków. Jeśli nie przepadamy za tą konkretną przyprawą, wtedy można postawić na zwykłą sól oraz szczyptę ulubionych ziół.

Słodkie ziemniaki pieczone w naczyniu żaroodpornym można przyprawić solą i pieprzem. Dobrym pomysłem będzie także dodanie do brytfanki kilku ząbków czosnku oraz skropienie batatów sokiem z limonki. Można je także piec w towarzystwie gałązki świeżego rozmarynu. Innymi przyprawami, które dobrze sprawdzą się w przygotowywaniu batatów, będą:

  • wędzona papryka,
  • tymianek,
  • pieprz cayenne,
  • papryka chili.

Do pieczenia batatów warto zawsze także dodać kilka kropel oliwy z oliwek.

Z czym podaje się bataty?

Z czym jeść bataty? Wiemy już, w jaki sposób możemy je przyrządzić i przyprawić. W towarzystwie czego serwować je na talerzu? Co będzie pasowało do batatów?

Mają ciekawy i dość intensywny smak, dzięki temu nadają się do jedzenia same, jako ciepła przekąska. Upieczone w piekarniku i odpowiednio przyprawione bataty można podawać w towarzystwie sosu. Świetnie sprawdzi się:

Z czym jeszcze jeść bataty? Słodkie ziemniaki mogą także stanowić składnik większego dania. Jeśli lubicie pieczone warzywa, warto spróbować dodać do nich również bataty. W naczyniu żaroodpornym można umieścić ulubione warzywa, takie jak papryka, cebula, marchew czy cukinia i dodać do nich także bataty. Całość możemy przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Ta warzywna potrawa z pewnością będzie idealna jako pyszny i zdrowy obiad.

Pieczone słodkie ziemniaki będą także świetnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw mięsnych. Warto raz na jakiś czas zamienić tradycyjne ziemniaki, na bogate w witaminy i przeciwutleniacze bataty. Smak nie jest taki sam, jednak z pewnością będzie to ciekawa propozycja podania klasycznego dania. Pieczone bataty można także podawać z klasyką polskiej kuchni – kotletem schabowym.