Buraczki są nie tylko smaczne i pełne zdrowia, ale dodatkowo tanie jak barszcz, więc aż żal nie wykorzystywać ich teraz do wszelkiego rodzaju przepisów. Najprostszym sposobem na włączenie ich do jadłospisu jest szybka surówka do obiadu, ale polecamy zrobić ją w nieco inny sposób, niż to, co pamiętamy ze stołówek i kuchni naszych babć. Zróbcie 1 dodatkową rzecz i dorzućcie coś ekstra do miski, a surówka z buraczków wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek.
Jak zrobić surówkę z buraczków, żeby miała jeszcze więcej smaku?
Surówka z buraczków jaką pamiętamy z obiadów u naszych mam i babć, to zwykle prosty zestaw 3 składników, czyli ugotowane i starte buraki, jabłko, i drobno posiekana cebulka. Do tego jeszcze obowiązkowo trochę oleju, odrobina octu bądź soku z cytryny, sól oraz pieprz do smaku i mamy gotowy dodatek do obiadu.
Okazuje się jednak, że ten klasyczny przepis można łatwo podkręcić, dodając do środka marynowane ogórki oraz podsmażając cebulkę przed dorzuceniem do miski. Dzięki smażeniu, cebula zyska jeszcze głębszy smak i aromat, a do tego nie będzie taka twarda, więc pięknie połączy się z całą surówką. Z kolei ogórki z zalewy dodadzą przyjemnej słodko-kwaśnej nuty.
Surówka z buraczków - dodatki
Tak przygotowana surówka z buraczków, ogórków marynowanych i smażonej cebulki sama w sobie ma już mnóstwo smaków, ale warto ją jeszcze doprawić. W tym celu wykorzystujemy drobno posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i porządną łyżkę majonezu. Na koniec dodajemy już tylko sól i pieprz do smaku, mieszamy całość i gotowe. Takie połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego i stanie się nowym ulubieńcem do kotleta.
Ten przepis na surówkę podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @recepti_gotovim/. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Prosty przepis na surówkę z buraczków
Składniki:
- 2 ugotowane lub upieczone buraki,
- 2 niewielkie cebule,
- 3 ogórki marynowane,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- majonez,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulkę obierzcie i drobno posiekajcie, a następnie podsmażcie na oleju, aż stanie się złocista i lekko skarmelizowana.
- Buraki zetrzyjcie na tarce, a ogórki pokrójcie w cienkie paseczki. Natkę pietruszki drobno posiekajcie i przełóżcie wszystko do dużej miski.
- Do buraczków z ogórkami i pietruszką dodajcie podsmażoną i wystudzoną cebulką oraz ząbek czosnku starty na drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę.
- Na koniec dołóżcie majonez, doprawcie wszystko solą i pieprzem i porządnie wymieszajcie.
Źródło: Instagram.com/recepti_gotovim/
Co zrobić z buraków? Inne smakowite pomysły
Tak przygotowana surówka z buraczków smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu, ale z czasem i ona się po prostu znudzi. Na szczęście buraki to tak wielofunkcyjne warzywo, że na surówce nie kończą się pomysły z jego wykorzystaniem. Jeśli więc lubicie buraczki i szukacie inspiracji na inne smaczne dania, to spróbujcie też takich przepisów jak:



















