Ciecierzyca z burakiem, kurczakiem i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy na noc zimna woda.
Odcedzamy, zalewamy w garnku 4 szklankami świeżej zimnej wody i gotujemy do miękkosci. Odcedzamy i studzimy.
Posiekany czosnek ucieramy z sosem sojowym, cynamonem, kuminem i papryką oraz szczyptą soli, zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki.
Miód mieszamy z ziarnami sezamu.
Kurczaka smażymy po 7–8 min z każdej strony na grillowej patelni. Minutę przed końcem smarujemy miodowa glazurą z sezamem, obracamy, smażymy jeszcze minutę, aby mięso pięknie się zrumieniło. Gorące zawijamy szczelnie w folie aluminiowa i odkładamy.
Buraki kroimy w kostkę, cebule w piórka, mieszamy razem z pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki. Pakujemy do pudełka.
Olej lub oliwę ucieramy z octem, cukrem do smaku i szczyptą pieprzu, przelewamy do pudełka z ciecierzyca.
Kurczaka kroimy w plastry na miejscu, wykładamy na sałatkę.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Komentarze