Ciecierzyca z burakiem, kurczakiem i fetą

To wyraziste połączenie ciecierzycy, buraka, kurczaka i fety na pewno przypadnie Wam do gustu.

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kuminu
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka ziaren białego sezamu
  • filet z piersi kurczaka
  • 3 ugotowane buraki
  • czerwona cebula
  • 10 dag sera feta
  • natka pietruszki
  • na sos:
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • ocet z białego wina
  • cukier

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalewamy na noc zimna woda.
  2. Odcedzamy, zalewamy w garnku 4 szklankami świeżej zimnej wody i gotujemy do miękkosci. Odcedzamy i studzimy.
  3. Posiekany czosnek ucieramy z sosem sojowym, cynamonem, kuminem i papryką oraz szczyptą soli, zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki.
  4. Miód mieszamy z ziarnami sezamu.
  5. Kurczaka smażymy po 7–8 min z każdej strony na grillowej patelni. Minutę przed końcem smarujemy miodowa glazurą z sezamem, obracamy, smażymy jeszcze minutę, aby mięso pięknie się zrumieniło. Gorące zawijamy szczelnie w folie aluminiowa i odkładamy.
  6. Buraki kroimy w kostkę, cebule w piórka, mieszamy razem z pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki. Pakujemy do pudełka.
  7. Olej lub oliwę ucieramy z octem, cukrem do smaku i szczyptą pieprzu, przelewamy do pudełka z ciecierzyca.
  8. Kurczaka kroimy w plastry na miejscu, wykładamy na sałatkę.
  9. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
kurczak ser ciecierzyca burak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze