Jeśli lubicie buraczki do obiadu, koniecznie poznajcie ten przepis na pieczone buraczki do słoików. Są jeszcze lepsze, niż klasyczne dzięki dodatkowi 2 składników.
Pieczone buraczki to dodatek do obiadu, który pasuje niemal do każdego dania. Fantastyczne na ciepło i na zimno wzbogacą smak schabowego, mielonego, czy ryby. Ich delikatna struktura, wyjątkowy, lekko słodkawy smak i kolor sprawiają, że można je jeść łyżkami. Warto więc przygotować jesienią spory zapas tego przysmaku do słoików, by zimą wyciągać ten skarb ze spiżarki i dodawać do wszystkiego, co się da.
Pieczone buraczki do słoików
Pieczone buraki wykorzystuje się do wielu przepisów. Można z nich zrobić sałatkę, dodać do obiadu albo właśnie zapakować do słoików i otwierać zimą do obiadu. Samo pieczenie jest zawsze takie samo, jednak to, z czym połączymy je później, ma zasadnicze znaczenie. W zależności od dodatków mogą być słodkie, słone, kwaśne, albo ostre.
Najlepiej przygotować te buraczki właśnie teraz, czyli pod koniec lata, kiedy buraki są młode i super jędrne oraz idealnie wyrośnięte, ale nie przerośnięte. Dzięki temu skórka nadal jest delikatna, a buraki pełne smaku. W tym przepisie do startych buraczków dorzucamy jabłka i cebulę, ale nie na surowo. Zobaczcie cały przepis, który znaleźliśmy na Instagramie @spelniaj.swoje.marzenia. Przepis na 4 słoiki o pojemności 500 ml.
Przygotujcie:
- 2 kg buraków
- 200 g cebuli
- 1 kg twardych jabłek
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie buraczków do słoików
- Przygotujcie buraki. W miarę równe bulwy umyjcie i każdą oddzielnie zawińcie w folię aluminiową. Rozłóżcie na blasze i wstawcie na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
- Po tym czasie wyjmijcie i pozostawcie do ostudzenia.
- Zimne buraki obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Jeśli lubicie bardziej rozdrobnione buraczki, możecie je rozdrobnić w blenderze.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie na patelni z olejem, by ładnie się zeszkliła, ale nie przypaliła.
- Jabłka obierzcie ze skóry, wykrójcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce, albo zblendujcie.
- Do dużego garnka wrzućcie przygotowane wcześniej, starte buraczki, jabłka i podsmażoną cebulkę. Dodajcie ocet, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Zagotujcie całość i zostawcie na małym ogniu na kilka minut, żeby wszystko się "przeżarło".
- Gorące buraczki przełóżcie do przygotowanych wcześniej, wymytych słoików. Zakręćcie i poddajcie je pasteryzacji.
Buraczki można jeść od razu, ale warto przygotować sobie spory zapas na zimę. Są tak pyszne, że będziecie je podawać do obiadu non stop.
Zobaczcie na krótkim filmie @spelniaj.swoje.marzenia, jak to zrobić krok po kroku.
Z czym podawać pieczone buraczki do słoików?
Te buraczki, dzięki dodatkowi jabłka i smażonej cebulki są tak pyszne, że można je jeść prosto ze słoika. Ale zdecydowanie warto wykorzystać je na wiele innych sposobów podania. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podgrzane podajcie do obiadu. Z kotletem schabowym, czy mielonym będą smakować wyśmienicie. Przełożone do miseczki można położyć przy na stole przy pasztecie. Wystarczy na plastrze położyć niewielką ilość tych buraczków, by pasztet smakował bajecznie. Jeśli robicie domowe burgery, koniecznie włóżcie do środka te buraczki. Nadadzą bułce z mięsem nie tylko wspaniały kolor, ale też wzbogacą smak. Spróbujcie je też dorzucić do sałatki ziemniaczanej, albo jajecznej.
Buraczki można też położyć na kanapkach, ale najciekawszym pomysłem będzie zrobienie z nich farszu do naleśników w wytrawnej formie.

















