Zasmażane buraczki to klasyka kuchni polskiej, ale jest na nie inny, znacznie zdrowszy i smaczniejszy przepis. Dopiero jak przygotujecie je w ten sposób, będziecie mogli wykorzystać wszystkie ich drogocenne wartości odżywcze. Kluczowe są 2 składniki. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.
Jak zrobić surówkę z buraków, aby była jeszcze zdrowsza?
Większość przepisów na surówki z buraków zakłada wcześniejsze gotowanie lub pieczenie czerwonego warzywa, jednak warto pominąć ten krok, gdyż najwięcej właściwości ma burak jedzony na surowo. Wystarczy więc obrać go i zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z ulubionymi dodatkami. Oczywiście obowiązkowe jest jabłko, ale to nie wszystko. W tej roli dobrze sprawdzą się też 2 nieco mniej popularne składniki, czyli seler naciowy i imbir, które dodadzą całości nie tylko smaku, ale i mnóstwa dobroczynnych wartości. Do tego wystarczy już tylko odrobina oliwy i soku z cytryny, dzięki którym żelazo z buraka, a także wszystkie witaminy z jabłka i selera znacznie lepiej się wchłoną. Taki miks to prawdziwe zdrowie na talerzu.
Przepis na surówkę z buraka
Składniki:
- 3 buraki
- 1 duże jabłko
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Buraki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodygi selera dokładnie myjemy, a następnie drobno je siekamy.
2. Obieramy także imbir i czosnek. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, a imbir trzemy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach.
3. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Odkładamy na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły.