Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku zieleniny. To może być prosta surówka z białej kapusty czy marchewki. Z kolei buraki możecie wykorzystać do przygotowania smakowitej sałatki kardynalskiej - w sam raz na obiad lub jako samodzielne danie.

Sałatka kardynalska -  z czym to się je?

Choć sałatka kardynalska brzmi jak coś bardzo wykwintnego, to w rzeczywistości jest to całkiem prosty przepis. Osobliwa nazwa prawdopodobnie wynika z purpurowego koloru sałatki, za który odpowiadają buraki. Wykorzystując te tanie warzywa oraz jeszcze kilka składników i prosty sos, w parę chwil zrobicie przysmak, który będzie w sam raz na obiad, kolację czy lekkie, drugie śniadanie do pracy. Polecamy podawać ją z jajkami, które doskonale się tu komponują smakowo, a dodatkowo sprawiają, że całość jest bardziej sycąca i odżywcza. 

Przepis na sałatkę kardynalską

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 2 jajka,
  • 2 jabłka,
  • 1 mała cebula.

na sos:

  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zacznijcie od ugotowania buraków. Trochę to potrwa (około godziny), dlatego jeśli nie chcecie czekać, możecie wykorzystać gotowe, już ugotowane buraki ze sklepu. Następnie pokrójcie je w kostkę i przełóżcie do miski. 

Obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę i dodajcie do buraków. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo. Jabłka obierzcie, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i dodajcie do warzyw. Wymieszajcie.

Do osobnej miseczki wlejcie ocet jabłkowy, oliwę, dodajcie majonez oraz wsypcie przyprawy według uznania. Wymieszajcie. Powstały sos dodajcie do sałatki i wymieszajcie wszystkie składniki. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek, potnijcie na ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Smacznego!

Co można zrobić z buraków?

Buraki w ostatnim czasie znów wracają do łask i coraz częściej można się natknąć na przepisy z wykorzystaniem tych warzyw. W końcu buraki są bardzo smaczne, zdrowe, a ich cena jest przystępna. Poniżej znajdziecie kilka wybranych przepisów na dania i przekąski z buraków, którymi podzielili się użytkownicy Moje Gotowanie: