Surówki to klasyczny dodatek do każdego obiadu, dlatego często podajemy przepisy na te warzywne mieszanki, aby nie było nudno. Najczęściej bazą do takich kompozycji jest marchewka, ogórek, pomidor oraz kapusta i to właśnie ten ostatni wybór bierzemy dzisiaj na warsztat. Nie będzie to jednak zwykła surówka z białej kapusty, ani żaden colesław, tylko coś znacznie smaczniejszego. Weselna surówka obiadowa to autentyczny przepis sprzed lat, który kiedyś królował na imprezowych stołach, a potem przeszedł do codziennego menu. 

Jak zrobić surówkę z białej kapusty, aby zachwycała smakiem?

Klasyczna surówka z kapusty ma w sobie zwykle majonez lub prosty dressing z oliwy i soku z cytryny. Jeśli natomiast chodzi o dodatki, to najczęściej w tej roli pojawia się jabłko, a można to zrobić jeszcze smaczniej. Oprócz niego, warto bowiem wymieszać poszatkowaną kapustę z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi, czerwoną cebulą i czosnkiem. Taki zestaw doda całości głębokiego smaku i aromatu, a dodatkowo sprawi, że surówka z kapusty będzie kolorowa, przez co pięknie zaprezentuje się na talerzach. 

Do tego jeszcze tylko szybki sos z majonezu i śmietany, a w ten sposób powstanie surówka weselna. Sama nazwa wzięła się od tego, że ponoć kiedyś serwowało się taki przepis właśnie na weselach, a tę informację podaje autorka na serwisie obżarciuch.pl, skąd zaczerpnęliśmy poniższy przepis. Jak sama pisze, jej mama dostała ten przepis od Pani, która była kiedyś kucharką na tego typu przyjęciach, a taki dodatek do obiadu zawsze znikał tam błyskawicznie z talerzy.

Teraz jednak "weselna surówka" może być codziennością i świetnie sprawdzi się do każdego kotleta, ryby czy dań warzywnych. Zobaczcie dokładny przepis i spróbujcie sami, a od razu pokochacie ten smak. Jest duża szansa, że wyprzedzi on wszelkie inne surówki.

Weselna surówka z kapusty - przepis

Składniki: 

  • 600 g białej kapusty,
  • 2 niewielkie jabłka,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, a następnie szatkujemy. Jabłka i cebulę obieramy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Podobnie rozdrabiamy ogórki konserwowe, a czosnek bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy w dużej misce razem ze śmietaną, majonezem i przyprawami. 

Tak przygotowana surówka z kapusty jest oczywiście od razu gotowa do podania, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. W miarę możliwości zróbcie ją więc z wyprzedzeniem około 2-3 godzin, aby wszystkie smaki mogły się dobrze ze sobą przegryźć. 

Źródło: obzarcicuh.pl

Inne przepisu na surówki do obiadu

Taka weselna surówka smakuje przepysznie, ale z czasem i ona już się wam przeje, dlatego warto znać inne pomysły na pyszne dodatki do obiadu. W tej roli genialnie sprawdzą się też poniższe przepisy: