Sałatka z pieczoną dynią to pyszna i zdrowa propozycja na jesienną przekąskę lub lekkie i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to sałatka, która sprawdzi się dla osób na diecie wegańskiej. Jeśli lubimy mięso i nie chcemy z niego zrezygnować to sałatkę z pieczoną dynią możemy wzbogacić np. o kurczaka, szynkę parmeńską czy nawet mocno przysmażony boczek. W naszym przepisie na sałatkę z dynią pieczoną proponujemy dodać orzechy, które nadadzą całości świetnej chrupkości. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić jesienną sałatkę z dynią!
(średnia 4.48 z 190 głosów)
Pieczenie dyni i buraka: Dynię obieramy, wyjmujemy pestki i 200 g kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy olejem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy obok dyni. Pieczemy w temp. 180 stopni. Dynię przez 20 minut, a buraka przez 40. Warzywa studzimy. Buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Przygotowanie orzechów: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnąć, a następnie grubo siekamy.
Dressing do sałatki: W międzyczasie przygotowujemy sos. Pietruszkę siekamy, a z cytryny wyciskamy. Łączymy z solą i pieprzem za pomoca blendera. Następnie dodajemy oliwy i jeszcze raz wszystko razem blendujemy.
Podanie sałatki: Na talerzach układamy umytą i osuszoną rukolę, buraki i dynię. Wszystko polewamy sosem pietruszkowym i posypujemy orzechami.
Porady
- Sałatkę z dynią można wzbogacić o dodatkowe składniki – dynia charakteryzuje się słodko-maślanym smakiem, dlatego też można dodać do niej ser fetę, który świetnie będzie komponował się z wszystkimi składnikami sałatki.
- Zamiast natki pietruszki do sałatki z dyni możemy dodać szczypiorek bądź drobno posiekany koperek. Z kolei orzechy włoskie można zastąpić nerkowcami czy też orzeszkami piniowymi.
To warzywo zawiera mnóstwo beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniacze, a także cynku. Dynia jest także niskokaloryczna, więc polecana dla osób dbających o linię. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny – odradzamy ją diabetykom. To warzywo można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy! Dobrze znosi też mrożenie np. w postaci purée. Dynia jest dobrym zamiennikiem jajka np. w ciastach lub plackach. W Polsce jesienią można kupić już kilkanaście różnych odmian tego pysznego warzywa.
Do sałatki dyniowej rekomendujemy wykorzystać dynię piżmową, która charakteryzuje się kształtem gruszki i niewielkimi rozmiarami (najczęściej waży od 1 do 3 kg). Świetnie sprawdza się ona do pieczenia, gdyż pod wpływem temperatury staje się ona przyjemnie miękka, a do tego ma charakterystyczny maślano-słodki smak. Dlatego też bardzo dobrze odnajduje się w sałatce dyniowej. Oprócz tego możemy wybrać dynię Hokkaido, która również ma słodki smak, a do tego jest ona uznawana za najbardziej uniwersalną odmianę dyni.
Komentarze