Pomidory są jeszcze pyszne i całkiem tanie, więc to ostatni dzwonek na przygotowanie sobie zapasów na zimę. Różnego rodzaju domowe przetwory pomidorowe przydadzą się bowiem na chłodne miesiące, gdy świeże warzywa nie są już tak smaczne, a do tego sporo kosztują. Nie musicie jednak gotować żadnego sosu pomidorowego, bo coś jeszcze lepszego przygotujecie znacznie szybciej i prościej. Wystarczą jedynie dwa podstawowe składniki z kuchennej szafki, a całość potrwa dosłownie chwilę. Zobaczcie, jakie to proste i spróbujcie sami.
Jak zrobić pomidory na zimę do słoików? Najprostsza metoda
Aby przygotować pomidory na zimę zwykle gotujemy je na sos, przecier, czy passatę, ale okazuje się, że można to zrobić znacznie prościej. Zapomnijcie o ciągłym mieszaniu pomidorów w wielkim garze, a także o szykowaniu solanki czy marynaty na bazie octu. Jedyne, czego potrzebujecie to trochę soli i oliwy z oliwek, a cały proces odbędzie się "na sucho", bez wypełniania słoików zalewą. Musicie bowiem tylko ciasno upchnąć pomidory w słoikach, a potem wsypać na wierzch sól i wlać oliwę. Ważne są tu jednak proporcje i jeszcze 1 kwestia do dopilnowania.
Pomidory w słoikach "na sucho" - o tym trzeba pamiętać
Proporcje to kluczowa rzecz w tym banalnie prostym przepisie, ale nie ma tu wielkiej filzofii, bo na każdy kilogram pomidorów wykorzystujemy jedną łyżkę słonej przyprawy i 2 łyżki tłuszczu.
Trzeba też pamiętać, że słoiki muszą być wcześniej bardzo dokładnie wyczyszczone, a najlepiej wyparzone. Potem trzeba je też wytrzeć do sucha i dopiero wtedy możemy pakować pomidory do środka.
Na koniec wystarczy już tylko mocno zakręcić wieczka, które oczywiście też muszą być idealnie czyste. Zawsze polecamy, by używać nowych zakrętek, bo kosztują one grosze, a "trzymają" o niebo lepiej, niż kilkukrotnie używane nakrętki z poprzednich przetworów, które mimo dokładnego umycia mogą już nie być aż tak szczelne.
A gdy macie już porządnie zamknięte słoiki, pozostaje jedynie pasteryzacja. W więc umieśćcie słoiki w garnku wyłożonym czystą ściereczką, zalejcie je wodą do 3/4 wysokości i gotujcie przez około 20 minut.
Przepis na pomidory do słoików na zimę
Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów,
- 5 łyżek soli,
- 10 łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie umyjcie i wysuszcie. Przygotujcie czyste, wyparzone słoiki i nowe zakrętki.
- Jeśli pomidory są małe, ułóżcie je ciasno w słoikach w całości, a gdy macie większe sztuki, pokrójcie je na mniejsze kawałki i dopiero wtedy upychajcie w słoikach.
- Na wierzch każdego pełnego słoika wsypcie po 1 łyżce soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie szczelnie zakręćcie słoiki i pasteryzujcie je w garnku przez około 20 minut.
- Słoiki po pasteryzacji odstawcie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy przełóżcie w docelowe miejsce, najlepiej do chłodnej i ciemnej piwnicy bądź spiżarni.
Co można zrobić ze świeżych pomidorów na zimę? Inne pomysły
Tak przygotowane pomidory z solą i oliwą świetnie sprawdzą się nie tylko do zajadania wprost ze słoików, ale również jako baza do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek, czy sosów do mięs. Jeśli jednak szukacie innych pomysłów na przetwory z pomidorów, wypróbujcie też poniższe receptury:
- domowy ketchup z pomidorów,
- przecier pomidorowy,
- sałatka z pomidorów w słoikach,
- dżem z zielonych pomidorów,
- pieczone pomidory na zimę,
- kiszone pomidory,
- domowe suszone pomidory w oleju.


















