Gdy nie macie pomysłu na przystawkę, a lodówka świeci pustkami, uratują was nadziewane pomidory. Aby zrobić ten przysmak potrzebujecie tylko 3 dodatków, a całość powstanie błyskawicznie. Zróbcie raz, a będziecie w kółko wracali do tego przepisu. 

Czym można nadziać pomidory?

Wiele osób robi faszerowane pomidory na gorąco, zapiekając je z różnego rodzaju farszami i serami. Można jednak zrobić to zdecydowanie szybciej i łatwiej, przyrządzając je na zimno. Wystarczy przygotować prosty farsz z 3 składników, czyli tartego sera, czosnku i majonezu. Do tego wystarczy już tylko podstawowy zestaw przypraw i gęste, treściwe nadzienie jest gotowe.

Oczywiście można urozmaicić podstawową recepturę, wybierając różne rodzaje sera i dodając świeże lub suszone zioła, oliwki czy suszone pomidory. Taka szybka przekąska pięknie nie tylko przepysznie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na stole, więc zawsze znika z niego jako pierwsza. Zobaczcie dokładne proporcje składników i przygotujcie ten przysmak na święta lub sylwestrową imprezę. 

Prosty przepis na faszerowane pomidory

Składniki:

  • 5 pomidorów,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyjcie i osuszcie. Jeśli macie większe sztuki, pokrójcie je w grube plastry, natomiast te mniejsze możecie podzielić po prostu na połówki. Ser zetrzyjcie na tarce o małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Następnie wymieszajcie ser i czosnek z majonezem i doprawcie sos do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową masę wyłóżcie na pomidorach tuż przed podaniem na stół. Opcjonalnie faszerowane pomidory można posypać listkami świeżej bazylii lub posiekanym szczypiorkiem bądź natką pietruszki.