Dżem z zielonych pomidorów

Dżem o niezwykłym smaku

dodany przez: gzik i pyry

Przetwory

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 185 głosów)


Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów (niedojrzałych)
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna
  • opcjonalnie garść rodzynek *

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę lub plasterki. Wkładamy do szerokiego garnka np. brytfanki, która ma dużą powierzchnię parowana. Zasypujemy połową cukru, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, gotujemy co jakiś czas mieszając. Po godzinie wsypujemy pozostałą ilość cukru i gotujemy ok. 30 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
  • *Pod koniec smażenia dorzucamy garść rodzynek.
  • Do wyparzanych, osuszonych słoiczków wkładamy gorący dżem, mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia.
  • Dołącz na Facebooku
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy