Jeśli zastanawiacie się, czy oliwę z oliwek można zamrozić, mamy dobrą wiadomość. Tak. Wbrew niektórym opiniom, można ja tez przechowywać w lodówce, ale zrobi się po pewnym czasie nieestetycznie mętna, co jednak nie pływa na jej walory smakowe.

Oliwa z oliwę zaczyna twardnieć w temperaturze około 12 stopni C, a zaczyna zamarzać w temperaturze około -12 stopni C.

Oznacza to, że włożenie oliwy z oliwek do lodówki spowoduje jej zmętnienie i stwardnienie, a włożenie do zamrażarki spowoduje jej całkowite zamrożenie.

Dlaczego oliwa mętnieje w niskich temperaturach?

Oliwa z oliwek krzepnie stopniowo, nie od razu. Zanim ciecz naprawdę się zestali, zauważycie, że zaczyna się robić mętna. Wynika to z występowania w oliwie trójglicerydów i naturalnie występujących wosków, które najpierw twardnieją i stają się nieprzezroczystymi cząsteczkami.

Gdy przez dłuższy czas butelka z oliwą będzie przechowywana w lodówce, z czasem cała zawartość ostatecznie stwardnieje i stanie się nieprzezroczysta.

Jeśli nie chcemy, albo oliwa stała się mętna, lepiej przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w spiżarni, aby nie stwardniała i nie trzeba było martwić się o jej podgrzewanie za każdym razem, gdy chcecie jej użyć do potraw.

Jak mrozić oliwę?

Jednak co zrobić, gdy kupiliśmy drogą oliwę i nie zużyjemy jej w odpowiednim czasie?
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia ma zazwyczaj okres przydatności do spożycia od 12 do 18 miesięcy, jeśli jest odpowiednio przechowywana.
Nie zawsze uda się zużyć całą butelkę oliwy w takim czasie, zwłaszcza jeśli jest ona aromatyzowana i nie używacie jej codziennie.
W tym celu warto zamrozić oliwę. Wykorzystajcie do tego celu silikonowe tacki z pokrywką na kostki lodu. Jak to zrobić?
Formę na lód dokładnie umyjcie i wysuszcie. Do każdego pojemniczka wlejcie oliwę do wysokości 3/4. Możecie dodać ulubione zioło lub przyprawę, dzięki temu kostki oliwy nabiorą oryginalnego smaku. Tak przygotowaną tackę przykryjcie pokrywką i włóżcie do zamrażalnika.

AdobeStock

W ten sposób za każdym razem, gdy będziecie chcieli użyć oliwy z oliwek, nie będziecie musieli rozmrażać całej butelki. Pokrywa zapobiegnie wchłanianiu przez oliwę smaku i aromatu innych produktów spożywczych w lodówce, a elastyczna silikonowa taca ułatwi wyjmowanie jednej kostki na raz.