Jak wiadomo wszystko, co dobra, szybko się kończy, podobnie jak sezon na pyszne, mięsiste i słodkie pomidory. Warto więc wykorzystać ten ostatni moment na przygotowanie zapasów tego czerwonego skarbu na cały rok. Przeciery to jednak nie wszystko, bo pomysłów na pomidorowe przetwory jest znacznie więcej. Ten poniżej zaskakuje każdego i zawsze błyskawicznie znika ze spiżarni. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak, a stanie się w waszych piwnicach stałym elementem każdego sezonu.

Co zrobić z pomidorów na zimę?

Jednym z najpyszniejszych, a mało znanych pomysłów na pomidory do słoików jest warstwowa sałatka na zimę. Ten patent to genialna receptura, do której potrzebujecie tylko 3 tanich składników i banalnie prostej zalewy. Zaopatrzcie się więc w pomidory, paprykę oraz cebulę i bierzcie się za przygotowania. Gwarantujemy, że efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania i zachwyci każdego miłośnika pomidorowych przetworów.

Sałatka warstwowa na zimę – nietypowa zalewa

Kiedy macie już wszystkie składniki, zostaje już tylko wypełnienie słoików prostą zalewą na bazie wody, octu, cukru. Do tego obowiązkowo porządna garść mieszanki przypraw, składającej się z pieprzu, listków laurowych, curry oraz goździków. Taki aromatyczny zestaw wzbogacamy jednak jeszcze jednym składnikiem, który może zaskoczyć. Chodzi bowiem o dodatek żelatyny, dzięki której sałatka warstwowa na zimę będzie miała idealną konsystencję i postoi w słoikach przez długie miesiące. Tak przygotowana sałatka z pomidorów pasuje do wszystkiego, więc sprawdzi się na każdy obiad.

Przepis na sałatkę warstwową na zimę

Składniki:

  • • 2,5 kg pomidorów
  • 2 duże papryki czerwone
  • 3 średnie cebule
  • 1,5 l wody
  • pół szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 20 goździków
  • 1,5 łyżki curry
  • 30 g żelatyny
  • około 7 łyżek oleju 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Pomidory kroimy w ósemki, paprykę w paski, a cebulę w średniej grubości plasterki. W garnku mieszamy wodę, cukier i wszystkie przyprawy i gotujemy całość przez 3-5 minut. Następnie wyłączamy palnik i wyjmujemy ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz goździki, a wlewamy ocet. Do gorącej, ale już nie wrzącej marynaty wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odcedzone przyprawy wrzucamy po równo do wyparzonych słoików. Dodajemy też po łyżce oleju, po czym układamy warstwowo paprykę, pomidory i cebulę na wierzchu. Wypełnione słoiki zalewamy marynatą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 25 minut.