Kiedy koleżanka przyniosła mi kilka cukinii, bardzo się ucieszyłam. Ona już nie wie co z nimi robić, bo obrodziły jak nigdy, a ile można zjeść placków z cukinii, leczo albo zrobić do słoików. Pozbyła się więc nadmiaru cukinii, a ja od razu wiedziałam, co z nich przygotować. Część szybko pokroiłam w kostkę i zrobiłam dżem z cukinii na zimę. A dwie najcieńsze przeznaczyłam na danie, które w moim domu zawsze budzi wiele entuzjazmu. To kotlety siekane z cukinią.

Kotlety siekane z piersi kurczaka i cukinii

Moja rodzina już wie, że jak mam w domu cukinię, to będzie super obiad. Kotlety siekane z piersi kurczaka i cukinii to moje danie popisowe i bardzo proste w wykonaniu. Takie kotlety są dużo lepsze od zwykłych mielonych. Przede wszystkim są bardzo soczyste za sprawą cukinii, do środka daję zdrowsze mięso z piersi kurczaka, nie wieprzowe, a wszystko łączę majonezem, który genialnie podkręca smak całej potrawy. Wystarczy chwila siekania i ścierania a potem tylko wrzucić na chwile na patelnię.

Do przygotowania siekanych kotletów potrzebujecie:

  • 1 duża, albo 2 małe cukinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 czubatą łyżkę majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka i cukinii?

  1. Piersi kurczaka osuszcie i posiekajcie drobno.
  2. Cukinię umyjcie, możecie obrać, ale nie jest to konieczne. Zetrzyjcie ją na średnich oczkach.
  3. Do miski wrzućcie posiekane mięso kurczaka, startą cukinię, wbijcie jajko, dodajcie mąkę, majonez, przeciśnięty czosnek i wymieszajcie, najlepiej dłońmi na jednolita masę. Doprawcie sola i pieprzem. Jeśli masa wyjdzie zbyt płynna, możecie ją zagęścić bułka tartą, albo kaszą manną.
  4. Z gotowej masy uformujcie niewielkie kotlety i smażcie na rozgrzanej patelni z olejem z dwóch stron na złoty kolor.

Z czym podać kotlety siekane z cukinią?

Kotlety najlepiej podać z młodymi ziemniakami i prostą surówką. Bedzie tu pasować klasyczna surówka z pomidorów i ogórków, albo nieco wyraźniejsza surówka z pora. Świetnie będę się też komponować smakowo ogórki kiszone małosolne. Zamiast ziemniaków można ugotować, kaszę, albo ryż.
Jeśli zrobicie więcej kotletów, możecie je przechować w lodówce i na drugi dzień zróbcie z nimi kanapki. Wystarczy pokroić je na cienkie plasterki. Gwarantujemy, że takie śniadanie zniknie w oka mgnieniu.

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia, to bardzo wdzięczne warzywo, które rośnie bez problemów i zazwyczaj obficie owocuje. Jeśli więc macie nadmiar cukinii, albo kupiliście, bo była w promocji i nie wiecie co z nią teraz zrobić, poznajcie kilka przepisów. A wierzcie nam, że pomysłów na cukinie jest nieskończona ilość. Oto kilka z nich:

Czy cukinię można mrozić?

Jeśli mimo przygotowania przetworów i zrobienia pysznych kotletów, nadal macie kilka cukinii na zbyciu, możecie je zamrozić. Trzeba tylko przypilnować kilku rzeczy, by nawet za kilka miesięcy wyjąc z lodówki pyszne plasterki:

  • Do mrożenia wybierajcie świeże i jędrne cukinie. Nie powinny mieć żadnych uszkodzeń ani przebarwień na skórce.
  • Przed mrożenie cukinie trzeba dokładnie umyć, a następnie odciąć końcówki, pokroić w plastry i zblanszować. Blanszowanie zapewni cukinii zachowanie smaku, koloru, konsystencji, i wszystkich składników odżywczych. witamin i minerałów.
  • Tak przygotowane krążki wstawcie do zamrażalnika na 2-4 godziny. Rozłóżcie je na płasko, by plasterki się nie dotykały. Po tym czasie możecie przesypać cukinie do woreczków i wstawić do zamrażalnika.
  • Cukinię można przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy.