Kiedy koleżanka przyniosła mi kilka cukinii, bardzo się ucieszyłam. Ona już nie wie co z nimi robić, bo obrodziły jak nigdy, a ile można zjeść placków z cukinii, leczo albo zrobić do słoików. Pozbyła się więc nadmiaru cukinii, a ja od razu wiedziałam, co z nich przygotować. Część szybko pokroiłam w kostkę i zrobiłam dżem z cukinii na zimę. A dwie najcieńsze przeznaczyłam na danie, które w moim domu zawsze budzi wiele entuzjazmu. To kotlety siekane z cukinią.
Kotlety siekane z piersi kurczaka i cukinii
Moja rodzina już wie, że jak mam w domu cukinię, to będzie super obiad. Kotlety siekane z piersi kurczaka i cukinii to moje danie popisowe i bardzo proste w wykonaniu. Takie kotlety są dużo lepsze od zwykłych mielonych. Przede wszystkim są bardzo soczyste za sprawą cukinii, do środka daję zdrowsze mięso z piersi kurczaka, nie wieprzowe, a wszystko łączę majonezem, który genialnie podkręca smak całej potrawy. Wystarczy chwila siekania i ścierania a potem tylko wrzucić na chwile na patelnię.
Do przygotowania siekanych kotletów potrzebujecie:
- 1 duża, albo 2 małe cukinie
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 czubatą łyżkę majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka i cukinii?
- Piersi kurczaka osuszcie i posiekajcie drobno.
- Cukinię umyjcie, możecie obrać, ale nie jest to konieczne. Zetrzyjcie ją na średnich oczkach.
- Do miski wrzućcie posiekane mięso kurczaka, startą cukinię, wbijcie jajko, dodajcie mąkę, majonez, przeciśnięty czosnek i wymieszajcie, najlepiej dłońmi na jednolita masę. Doprawcie sola i pieprzem. Jeśli masa wyjdzie zbyt płynna, możecie ją zagęścić bułka tartą, albo kaszą manną.
- Z gotowej masy uformujcie niewielkie kotlety i smażcie na rozgrzanej patelni z olejem z dwóch stron na złoty kolor.
Z czym podać kotlety siekane z cukinią?
Kotlety najlepiej podać z młodymi ziemniakami i prostą surówką. Bedzie tu pasować klasyczna surówka z pomidorów i ogórków, albo nieco wyraźniejsza surówka z pora. Świetnie będę się też komponować smakowo ogórki kiszone małosolne. Zamiast ziemniaków można ugotować, kaszę, albo ryż.
Jeśli zrobicie więcej kotletów, możecie je przechować w lodówce i na drugi dzień zróbcie z nimi kanapki. Wystarczy pokroić je na cienkie plasterki. Gwarantujemy, że takie śniadanie zniknie w oka mgnieniu.
Co można zrobić z cukinii?
Cukinia, to bardzo wdzięczne warzywo, które rośnie bez problemów i zazwyczaj obficie owocuje. Jeśli więc macie nadmiar cukinii, albo kupiliście, bo była w promocji i nie wiecie co z nią teraz zrobić, poznajcie kilka przepisów. A wierzcie nam, że pomysłów na cukinie jest nieskończona ilość. Oto kilka z nich:
- cukinia w curry
- frittata z cukinią
- ketchup z cukinii
- pasztet z cukinii
- ciasto czekoladowe z cukinią
- cukinia faszerowana mięsem mielonym
Czy cukinię można mrozić?
Jeśli mimo przygotowania przetworów i zrobienia pysznych kotletów, nadal macie kilka cukinii na zbyciu, możecie je zamrozić. Trzeba tylko przypilnować kilku rzeczy, by nawet za kilka miesięcy wyjąc z lodówki pyszne plasterki:
- Do mrożenia wybierajcie świeże i jędrne cukinie. Nie powinny mieć żadnych uszkodzeń ani przebarwień na skórce.
- Przed mrożenie cukinie trzeba dokładnie umyć, a następnie odciąć końcówki, pokroić w plastry i zblanszować. Blanszowanie zapewni cukinii zachowanie smaku, koloru, konsystencji, i wszystkich składników odżywczych. witamin i minerałów.
- Tak przygotowane krążki wstawcie do zamrażalnika na 2-4 godziny. Rozłóżcie je na płasko, by plasterki się nie dotykały. Po tym czasie możecie przesypać cukinie do woreczków i wstawić do zamrażalnika.
- Cukinię można przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy.
















