Zaletą placka cukiniowego spożywanego w formie chleba lub otuliny innych składników, czyli wrapa jest to, że nie ma mąki, a jest to niezwykle ważny czynnik dla wielu osób. Przygotowanie jest ekspresowe, bo korzystamy z niewielu produktów. Samą masę można wzbogacić też o inne przyprawy, np. czosnek, słodką paprykę, płatki chili, bazylię, oregano, curry lub kurkumę. Wszystko to oczywiście według uznania.

Składniki na placek cukiniowy

  • 1 sztuka średniej wielkości cukinii
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startego cheddara i mozzarelli, w proporcji pół na pół
  • sól i pieprz do smaku

Makroskładniki dla 1 placka cukiniowego

  • Energia: 590 kcal
  • Białko: 41.2 g
  • Tłuszcz: 43.0 g
  • Węglowodany całkowite: 9.5 g
  • Błonnik: 2.0 g
  • Węglowodany netto: 7.5 g

Do tego trzeba oczywiście doliczyć wybrane przez nas składniki, które zostaną otulone placuszkiem. Samo ciasto odpowiednie jest dla osób na diecie ketogenicznej, wysokobiałkowej, wegetariańskiej i niskowęglowodanowej. Warto też zerknąć na mikroskładniki w poszczególnych składnikach:

  • Cukinia: Witamina C, witamina A, potas, foliany
  • Jajka: Witamina B12, witamina D, żelazo, cholina
  • Ser cheddar: Wapń, fosfor, witamina A
  • Ser mozzarella: Wapń, fosfor, witamina B12

Jak zrobić placek cukiniowy?

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
  2. Cukinię dokładnie myjemy, młodej nie trzeba nawet obierać ani usuwać pestek (przy starszych okazach lepiej to zrobić). Ścieramy ją na tarce (można użyć też malaksera). Na misce układamy sitko, przekładamy cukinię, solimy ją i mieszamy. Następnie odstawiamy ją na 15 minut, żeby odciekła. Po tym czasie, dodatkowo odciskamy dodatkową cukinię, żeby usunąć nadmiar soku.
  3. Ścieramy cheddar i mozzarellę, dokładamy do cukinii, wbijamy też jajka i miksujemy lub mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią ciasto cukiniowe – można uformować je w ładny prostokąt – wygładzamy je, żeby w całości była porównywalna grubość.
  5. Blachę z ciastem bez grama mąki wkładamy do piekarnika na 15 minut – ustawiamy tryb pieczenia góra-dół.
  6. Gdy placek wystygnie, możemy nałożyć ulubione dodatki, np. szynkę, pomidor i świeży ogórek. Zwijamy jak wrapy. Sprawdzi się też w formie cieniutkiego pieczywa.

Co można zapakować do wrapa?

W placek cukiniowy można dodać swoje ulubione składniki, nie ma tu większych ograniczeń. Pamiętajcie, żeby uwzględnić wasze szczególne potrzeby żywieniowe, jeśli takie macie. A o to kilka przykładów do inspiracji:

  1. Placek cukiniowy z jajkiem, awokado i warzywami – dokładnie potrzebne będzie jajko ugotowane na twardo, miękkie awokado, hummus do przesmarowania spodu, pomidorki koktajlowe (lub suszone z zalewy), świeży ogórek. Dodatkowo można dorzucić pestki słonecznika lub dyni bądź orzeszki piniowe. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na hummusie rozkładamy rukolę, jajko i inne pozostałe warzywa. Zwijamy i wrap z jajkiem jest gotowy. Jeśli nie przepadacie za hummusem, można zrobić zamiast niego guacamole z awokado. Smak będzie o wiele bardziej wyrazisty.
  2. Wrap z piersią kurczaka i warzywami – na początku trzeba przygotować mięso – kroimy je na mniejsze kawałki i obsmażamy aż zmiękną. Dokładamy świeży ogórek, pomidorki, rzodkiewkę i paprykę. Można dorzucić też rukolę lub szpinak baby. Spód można przesmarować sosem czosnkowym lub pomidorowym.
  3. Placek z cukinii z łososiem – oprócz standardowych świeżych warzyw, spód smarujemy serkiem śmietankowym lub ziołowym. Główną rolę gra tu jednak ryba – może być wędzona na zimno, na gorąco, pieczona lub smażona, nawet taka, która została nam z obiadu.