Zobacz 3 pyszne przepisy na faszerowane kotlety mielone
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- 250 g pieczarek,
- 150 g sera żółtego typu Gouda,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- jajko,
- bułka tarta,
- mleko,
- kajzerka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso mielone wołowe i wieprzowe połącz ze sobą dokładnie.
- Dopraw solą, pieprzem - możesz dodać także słodką i ostrą paprykę w proszku, jeżeli lubisz.
- Zamocz w mleku kajzerkę i połącz z mięsem. Dokładnie rozprowadź i odstaw na kilka minut.
- Obierz i pokrój pieczarki. Duś na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
- Zetrzyj żółty ser i połącz z duszonymi pieczarkami.
- Podczas formowania kotletów wydrąż niewielką dziurkę na włożenie farszu. Dokładnie zalep.
- Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni.
- Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i zapiecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Mielone faszerowane warzywami
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- pół średniej cukinii
- mała papryka słodka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- jajko,
- bułka tarta,
- mleko,
- kajzerka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso mielone wołowe i wieprzowe połącz ze sobą dokładnie.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Zamocz w mleku kajzerkę i połącz z mięsem. Dokładnie rozprowadź i odstaw na kilka minut.
- Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę lub paseczki. Duś na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
- Podczas formowania kotletów wydrąż niewielką dziurkę na włożenie farszu. Dokładnie zalep.
- Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni.
- Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i zapiecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Faszerowane kotlety mielone ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- 250 g szpinaku w listkach,
- opakowanie fety,
- ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- jajko,
- bułka tarta,
- mleko,
- kajzerka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso mielone wołowe i wieprzowe połącz ze sobą dokładnie.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Zamocz w mleku kajzerkę i połącz z mięsem. Dokładnie rozprowadź i odstaw na kilka minut.
- Duś umyty szpinak na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
- Połącz z pokrojoną w kostkę fetą i zmiażdżonym czosnkiem.
- Podczas formowania kotletów wydrąż niewielką dziurkę na włożenie farszu. Dokładnie zalep.
- Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni.
Komentarze