Kanapkowa pasta do chleba to jeden z najprostszych pomysłów na szybkie śniadanie, kolację lub lunch na wynos. Zwykle robimy ją z ugotowanych na twardo jajek lub wędzonych czy puszkowanych ryb, ale jest jeszcze ciekawszy sposób. Zobaczcie, jak przygotować przepyszne smarowidło na kanapki z czegoś, co zawsze macie pod ręką, a tak podany przysmak będzie smakował świetnie, a do tego kosztował grosze i sycił na długo. 

Z czego zrobić pastę na kanapki?

Najpopularniejsze smarowidła, jakie pojawiają się na naszych kromkach chleba to zdecydowanie pasta jajeczna i pasta z makreli, ale na tym nie kończą się pomysły na pyszne dodatki do kanapek. Nie każdy wie, że świetnym materiałem na taki kremowy, gładziutki przysmak będzie marchewka, która nie tylko pysznie smakuje, ale przy okazji dodaje też paście wielu cennych wartości odżywczych. Znajdziemy w niej bowiem witaminy A, C, K i te z grupy B, a do tego wiele minerałów z potasem, wapniem, fosforem i żelazem na czele. Wszystko to sprawia, że marchewka jest wdzięczną bazą do przygotowania domowego smarowidła na kanapki, a zrobienie takiego przysmaku jest banalnie proste. 

Jak zrobić pastę z marchewki?

Aby zrobić smaczną pastę marchewkową, musicie najpierw odpowiednio przygotować samą marchew i są tu dwie opcje, bo można ją zarówno ugotować, jak i upiec. Jeśli chodzi o gotowanie marchewki to oczywiście można to zrobić w lekko osolonej wodzie, ale świetną sprawą będzie też wykorzystanie marchewki z rosołu, bo będzie ona miała dodatkowy smak i aromat.

Z kolei pieczona marchew jest świetną opcją przy robieniu innych dań w piekarniku, bo można ją dorzucić do naczynia żaroodpornego z mięsem czy ziemniakami, a w ten sposób będziemy mieli dwa przysmaku w jednym. Taka upieczona marchewka to prawdziwy rarytas, bo nie tylko pięknie się rumieni, ale przy okazji lekko karmelizuje, co również dodaje jej dodatkowych walorów smakowych i zapachowych.

Gdy macie już mięciutką marchewkę, musicie tylko zblendować ją z dodatkiem tartego żółtego sera, czosnku i odrobiny majonezu, a potem doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Wszystko to potrwa dosłownie chwilkę, a gotowa pasta do chleba zachwyci was smakiem. Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników w przepisie poniżej i spróbujcie samodzielnie zrobić takie smarowidło. 

Prosty przepis na pastę z marchewki

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 100 g żółtego sera, 
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchewki obierzcie i ugotujcie w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości lub upieczcie w piekarniku z odrobiną oliwy.
  2. W międzyczasie obierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę, a ser zetrzyjcie na tarce. 
  3. Ugotowaną marchew odcedźcie i zblendujcie z tartym serem, czosnkiem i majonezem na gładką pastę. 
  4. Gotowe smarowidło doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie przełóżcie do pojemniczka z pokrywką i wstawcie do lodówki. 

Domowa pasta do chleba - inne przepisy

Domowa pasta marchewkowa smakuje pysznie, ale z czasem i ona nam się po prostu znudzi, więc warto robić również zamiennie inne różnego rodzaju smarowidła. Szczególnie polecamy następujące przepisy: