Kanapki to zdecydowanie najprostsza opcja na szybkie śniadanie, kolację, czy posiłek do pracy na wynos. Z czasem jednak chleb z wędliną czy serek może się po prostu znudzić, a wtedy ciekawym wyjściem są różnego rodzaju pasty kanapkowe. Najczęściej przygotowujemy je na bazie gotowanych jajek i wędzonych ryb, ale jest jeszcze jeden prosty składnik, na bazie którego możemy wyczarować przepyszne smarowidło. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie zrobić taki przysmak.
Jak zrobić pastę do chleba? Sięgnijcie po niedoceniane drobinki
Kremowa pasta jajeczna, rybna, czy taka na bazie awokado to świetny pomysł na dodatek do kanapek. Takie smarowidło można zrobić szybko, łatwo i w dużej ilości na zapas, dzięki czemu będziemy mieli z głowy śniadania, obiady i lunche na wynos do pracy czy szkoły. Mało kto jednak wie, że równie smaczny i jeszcze bardziej wartościowy dodatek do chleba można zrobić z pewnych niedrogich i bardzo niedocenianych drobinek, czyli z pestek dyni. Wystarczy zblendować je na gładką masę z ulubionymi dodatkami, a powstanie coś lepszego niż wszelkiego rodzaju serki kanapkowe, hummus czy guacamole.
Pestki dyni - właściwości
Co ważne, taka pasta do chleba to nie tylko bogaty smak i kremowa konsystencja, ale przede wszystkim naturalny skarb dla całego organizmu. Pestki dyni są bowiem pełne cennych składników odżywczych, takich jak magnez, cynk, żelazo czy fosfor oraz witaminy E, A, C i B3. Oprócz tego znajdziemy w nich również sporo błonnika oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które są kluczowe w zbilansowanej diecie.
- wzmacniają odporność,
- działają przeciwzapalnie,
- chronią przed skurczami,
- poprawiają stan skóry,
- wspomagają układ nerwowy,
- wzmacniają kości i zęby,
- pozytywnie działają na wzrok,
- pomagają w walce z pasożytami,
- wzmacniają włosy i paznokcie,
- korzystnie wpływają na pracę nerek,
- poprawiają jakość snu.
Pasta z pestek dyni - dodatki
Aby pasta z pestek dyni miała wyrazisty smak i aromat, warto dodać do niej suszone pomidory oraz kilka ząbków świeżego czosnku. Z kolei aby smarowidło miało idealną konsystencję i przy okazji było jeszcze smaczniejsze, wykorzystajcie też olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Taki tłuszcz nada kremową konsystencję paście, a zawarte w nim zioła dodatkowo podkręcą zapach gotowego smarowidła do chleba. Oprócz tego możecie też jednak dorzucać różne inne składniki, które akurat macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju zioła, przyprawy oraz rozmaite warzywa, zarówno te świeże, jak i ugotowane, marynowane, bądź kiszone.
Przepis na pastę do chleba z pestek dyni
Składniki:
- 100 g pestek dyni,
- pół słoika suszonych pomidorów (+ olej ze słoiczka),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pestki dyni uprażcie na suchej patelni, aż się zarumienią i zaczną orzechowo pachnieć.
- Następnie przesypcie je do pojemnika blendera i dodajcie suszone pomidory, sok z cytryny oraz obrane ząbki czosnku.
- Dolejcie też sól i pieprz oraz nieco oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami i zacznijcie blendować całość na gładką pastę.
- W razie potrzeby dodajcie jeszcze po trochu oliwy z pomidorów tak, aby uzyskać konsystencję idealnie aksamitnego smarowidła.
- Gotowa pasta do chleba z pestek słonecznika powinna być przechowywana w lodówce, najlepiej w szczelnym słoiczku lub pojemniku z pokrywką.


















