Znudziły się już wam kanapki z szynką i serem? Zastąpcie te plasterki kremowym smarowidłem, które idealnie pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Tę pastę kanapkową robi się nieco ponad 15 minut, ale z talerzy znika ona jeszcze szybciej. Zobaczcie, jakie to proste.

Z czego zrobić pastę na kanapki?

Co podać na szybkie i pożywne śniadanie dla całej rodziny? Jednym z najpopularniejszych dodatków na kanapki jest pasta jajeczna, jednak nie każdemu odpowiada jej zapach. Jest jednak inne pyszne smarowidło, które zrobicie równie łatwo i szybko. Co więcej, ten przepis to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, więc genialnie wpływanie na nasze zdrowie. Chodzi o pastę na bazie ziaren słonecznika, które moczy się wcześniej w wodzie. Zwykle trwa to długie godziny, a nawet na całą noc, jednak jest pewien sprytny patent, aby znacznie przyspieszyć ten etap przygotowań. Otóż jeśli zalejecie pestki wrzątkiem, czas moczenia skróci się tylko do 15 minut.

Przepis na pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika 
  • 1 szklanka wrzątku + kilka łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na 15 minut.

2. Po tym czasie odcedzamy nasiona i blendujemy je razem ze wszystkimi innymi składnikami na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo po łyżce wody, aż osiągniemy idealną konsystencję.

3. Gotową pastę przekładamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce.

Sprawdź też na przepis na pastę ze słonecznika, która przypomina twarożek.