Jeżeli awokado na stałe nie gości w waszej codziennej diecie, pora to zmienić! Dlaczego? Ponieważ oprócz witamin posiada silne właściwości przeciwstarzeniowe, lecznicze i jest afrodyzjakiem. Można przygotować je na wiele sposobów, a jednym z najprostszych i najszybszych będzie właśnie pasta z awokado. Podana z chrupiącym, świeżym chlebem smakuje obłędnie.

Jak wybrać dobre awokado?

Powinno być sprężyste i miękkie. Trzeba je delikatnie nacisnąć. Jeśli ugina się, ale wraca do poprzedniego kształtu, jest idealne do jedzenia. Gdy zostaje w nim wgłębienie, jest przejrzałe. W środku mogą być stwardniałe włókna. Można też delikatnie nacisnąć szypułkę owocu. Gdy wolno wchodzi, awokado jest dobre, jeśli szybko – nie nadaje się do jedzenia. Twardy owoc jest niedojrzały. Nie kupujcie też awokado z plamami na skórce.

Z czym jeść awokado?

Awokado jest bardzo delikatne w smaku i dość tłuste. Można używać go zamiast masła do smarowania kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z jajkiem, np. krótko zapieczone. Warto też dodawać je do sałatek albo zrobić z niego pastę do kanapek guacamole. Zmiksowane na rzadką pastę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem zastępuje w sałatce majonez. Z awokado można zrobić wegetariański tatar z posiekaną cebulą, kiszonym ogórkiem i pieprzem. Dzieci polubią ten owoc, gdy przygotujemy z niego zdrowy krem czekoladowy. Rozgniecione awokado mieszamy z kakao i miodem na gładką masę.

Dziś pokażemy wam, jak zrobić błyskawiczna, pyszną i bardzo wartościową pastę z awokado. Jedzcie ją regularnie, a dostarczycie organizmowi wiele cennych substancji, które wpłyną pozytywnie na cały organizm.

Błyskawiczna pasta z awokado

Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie 1 dojrzałe awokado, cebulę, twaróg i cytrynę. To połączenie składników zapewni niezwykle wyrazisty smak i masę witamin. Weźcie:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cebulę dymkę, albo 1 słodką cebulę
  • 100 g chudego twarogu
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i wydrążcie miąższ do miseczki. Widelcem rozdrobnijcie większe kawałki. Dorzućcie pokruszony drobno twaróg i i pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę. Wszystko skropcie sokiem z cytryny i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Teraz rozgniatajcie całość widelcem do czasu, aż składniki połączą się w jednolitą i kremową masę. Gotową pastę przełóżcie do czystej miseczki i podawajcie z chlebem, chipsami lub paluszkami grisssini. Pastę najlepiej zjeść całą, bo awokado szybko ciemnieje. Jeśli jednak się nie uda, przełóżcie pastę do pojemniczka i szczelnie zamknijcie skrapiając górę oliwą.