Kiedy nadchodzi weekend i myślimy co pysznego przygotować na leniwe śniadanie, do głowy od razu przychodzi nam pasta jajeczna. To smarowidło nigdy się nie znudzi. Ugotowane jajka w połączeniu z ulubionymi składnikami i majonezem smakują na świeżej kromce chleba wyśmienicie.

Ta pasta jajeczna nie będzie kolejną mieszanką jajka, majonezu i dodatków. Ty razem aksamitną konsystencję nada jej zupełnie inny składnik, który zwykle ląduje w popularnym deserze. Doznania smakowe przekonają was do tej wersji od pierwszego kęsa.

Najbardziej klasyczny i podstawowy przepis na pastę jajeczną składa się z jajek, majonezu, szczypiorku, soli i pieprzu. To połączenie wystarczy, by otrzymać doskonałe smarowidło na chleb. Kiedy chcemy trochę urozmaicić to dane, dokładamy do pasty suszone pomidory, por, cebulę, czosnek, oliwki, pieczarki, ser albo ogórki. Jednak przeważnie za każdym razem spoiwem jest majonez.

W tym przepisie nie ma majonezu, za to jest inny, dużo bardziej kremowy dodatek. Mówimy o serku mascarpone. Zastanawiacie się, co nada paście wyrazistości? Wystarczy sok z cytryny, by całość nabrała wyraźnego smaku. Dzięki serkowi mascarpone pasta jajeczna ma cudownie kremowa konsystencję i idealnie rozprowadza się na chlebie. Można ją też dodać jako farsz do naleśników.

Jeśli chcecie zrobić własny, domowy serek mascarpone przepis znajdziecie tutaj ->>

Do przygotowania tej prostej pasty potrzebujecie:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól/pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Ugotowane jajka pokrójcie drobno i wrzućcie do miski. Serek mascarpone wymieszajcie z sokiem z cytryny, by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Dodajcie do jajek powstały sos, doprawcie solą i pieprzem do smaku. I gotowe. Po rozsmarowaniu na chlebie wierzch posypcie pokrojonym drobno szczypiorkiem. Pastę przechowujcie w lodówce, ale jesteśmy pewni, że cała zniknie od razu ze stołu.