Mało kto jada cukinię na surowo - nie wiedzą, co tracą. Nadaje się ona do schrupania tak samo, jak ogórki i jest równie pyszna. Szczególnie młodziutka - wtedy jest najbardziej chrupiąca i słodka. Aby odkryć jej pełny potencjał wystarczy tylko odpowiednio ją przyprawić. Cukinia oprócz soli i pieprzu polubi również tymianek, bazylię, zioła prowansalskie, koperek i tymianek. Do pasty z cukinii i do sałatek czy surówek z cukinii wybierajcie niewielkie lub średnie okazy. Im starsza i bardziej wyrośnięta cukinia, tym więcej goryczki posiada. 

Pasta z cukinii do chleba - przepis

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (ok. 150-200 g)
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 mała cebula - czerwona lub szalotka
  • 200 g ulubionego serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyjcie, zetrzyjcie na grubych oczkach tarki i lekko posólcie. Wymieszajcie i odstawcie na 10 minut.
  2. Przeciśnijcie czosnek przez praskę. Cebulę bardzo drobno posiekajcie. 
  3. Po 10 minutach odlejcie sok spod cukinii i mocno ją odciśnijcie. 
  4. Do miski przełóżcie serek śmietankowy. Dodajcie cukinię, czosnek, cebulkę, posólcie i popieprzcie.
  5. Wymieszajcie dokładnie całość i używajcie, jak chcecie.

Pastę z cukinii możecie również zrobić w blenderze. Wystarczy zmiksować w nim krótko pokrojoną w drobniejsze kawałki cukinię, cebulę, czosnek i przyprawy - najlepiej pulsacyjnie. Gotowa pasta z cukinii do chleba nie powinna być całkowicie gładka. Najlepiej, jeśli w środku będą kawałeczki warzyw. 

Do czego pasuje pasta z cukinii? 

Taką pastę możecie wykorzystać nie tylko jako dodatek do chleba, bagietek, bułeczek czy grzanek. Nadaje się ona również jako dodatek do wrapów. Posmarujcie nią placki, rozłóżcie w środku sałatę, kawałki kurczaka, ulubionych warzyw i mocno zwińcie. Będzie doskonała również jako dip do pieczonych warzyw i np. nuggetsów. Możecie ją też mocniej przyprawić. 

Pasta z cukinii po podgrzaniu z posiekaną papryczką chili i lekkim zredukowaniu będzie też doskonałym sosem na ciepło do makaronu. Zjedzcie ją najlepiej w ciągu 2 dni od przygotowania i przygotowujcie kolejne porcje na bieżąco. Świeża cebula i czosnek w tego typu pastach i sałatkach, może z czasem gorzknieć.