Pasta rybna to przepyszny dodatek do kanapek, ale nie każdy z nas ma ochotę, żeby robić ją samodzielnie, dlatego często decydujemy się na gotowce sprzedawane na wagę lub zamknięte w gotowych porcjach na jeden raz. Takie produkty często nie mają jednak zbyt dobrego składu, dlatego jeśli już najdzie nas chęć na taką kanapkę, to zdecydowanie lepiej przygotować własną pastę. Zobaczcie więc najprostszy przepis na taki przysmak, którego zrobienie trwa dosłownie kilka chwil.

Najlepsza i najprostsza rybna pasta do chleba

Zwykle robimy takie mieszanki na bazie wędzonej makreli, ale niestety jest z nią sporo zabawy podczas wyjmowania ości. Cało proces jest dość pracochłonny i zajmuje sporo czasu, a mimo to często w gotowej paście i tak znajdujemy jakieś niewielkie ości i psują one nam całą przyjemność z jedzenia. Właśnie dlatego lepiej wymienić wędzoną makrelę na coś innego, a najprościej będzie sięgnąć po tuńczyka z puszki, którego trzeba tylko odsączyć z zalewy i od razu mieszać z dodatkami. Zobaczcie, co dodać do domowej pasty tuńczykowej, aby zachwycała smakiem i aromatem, a jednocześnie nie wymagała dużo pracy.

Jak zrobić pastę z tuńczyka?

Choć przepisów na pasty z tuńczyka jest wiele, to dziś weźmiemy na warsztat tę najprostszą i zdaniem wielu najsmaczniejszą. Potrzebujecie do niej bowiem jedynie 4 dodatków, a są nimi jajka na twardo, cebula, ogórki kiszone i majonez. Do tego zostaje już tylko sól i pieprz, choć opcjonalnie można też dorzucić świeży, drobno posiekany koperek albo szczypiorek, a taka pasta tuńczykowa będzie jeszcze smaczniejsza i dodatkowo piękniej zaprezentuje się na kromce. Najważniejsze są tu jednak odpowiednie ilości każdego ze składników, bo taka pasta z tuńczyka często wychodzi zbyt rzadka i po prostu ciężko jest ją rozsmarować na chlebie czy bułce, bo spływa. Zobaczcie więc poniżej złote proporcje i koniecznie zróbcie podstawową wersję, a potem kombinujcie z różnymi dodatkami.

Pasta z tuńczyka - przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 niewielkie ogórki kiszone,
  • 1 mała cebulka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i drobno posiekajcie, a ogórki kiszone pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. Jajka na twardo pozbawcie skorupek i rozgniećcie widelcem na gładką pastę. Następnie dodajcie do nich odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojone ogórki i cebulę.
  3. Wszystko wymieszajcie z majonezem i doprawcie do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Z czym można łączyć tuńczyka - inne dodatki

Co można dodać do pasty z tuńczyka, aby była jeszcze smaczniejsza? Do tego przepisu można dorzucać właściwie wszelkie ulubione zioła czy świeże warzywa, takie jak drobno pokrojona papryka lub rzodkiewka, a nawet rozgniecione awokado. Świetnym uzupełnieniem dla rybnego smaku będą też posiekane czarne bądź zielone oliwki oraz kapary ze słoiczka. Jeśli natomiast macie pod ręką suszone pomidory w zalewie, spróbujcie i takiego połączenia, bo zdecydowanie jest ono wyjątkowe. 

A jeśli macie ochotę na pastę z tuńczyka o wysokiej zawartości białka, dorzućcie do miseczki ze składnikami trochę twarogu lub serka wiejskiego z kubeczka. Po dokładnym wymieszaniu takiego nabiału z rybą z puszki oraz dodatkami, otrzymacie bardzo smaczny i mocno sycący dodatek do chleba.