Karp zapiekany z pieczarkami

Przygotowanie: 40 minut Smażenie: 15 minut Zapiekanie: 15 minut Porcja: 315 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Karp zapiekany z pieczarkami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
315 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku l
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usunąć największe ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić.
  2. Pieczarki oczyścić. Podsmażyć na łyżce masła. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
  3. Rybę osuszyć. Każdy kawałek zanurzyć w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
  4. Przed podaniem ułożyć usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodać obsmażone pieczarki. Obłożyć wiórkami zimnego masła i zapiekać około 15 minut.
  5. Inne przepisy na Wigilię
ryby wigilia Boże Narodzenie obiad kolacja pieczarki karp karp zapiekany z pieczarkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze