Kompot z papierówek

Ocena:

4.51 (175)

  • 40 min.
  • dla 1 osoby

Papierówka zwana również oliwką inflancką lub oliwką żółtą to jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian jabłoni. Swoim smakiem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i chwile beztroski. Kompot z papierówek to pyszny i zdrowy dodatek do posiłków, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Delikatnie kwaśne i soczyste papierówki umilą niejedną rodzinną ucztę. Zobacz jak zrobić kompot z papierówek i ciesz się smakiem tych wyjątkowych jabłek!

Składniki:

  • woda  2 l

  • cukier  5 łyżek stołowych

  • papierówki  15 szt.

Kompot z papierówek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić kompot z papierówek? Nie jest to skomplikowany przepis. Na początku myjemy papierówki i usuwamy z nich gniazdo nasienne. Następnie kroimy je na ćwiartki i umieszczamy w garnku. Papierówki zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Tak przygotowane składniki gotujemy około 40 minut. Po tym czasie garnek odstawiamy do przestygnięcia. Kompot z papierówek jest gotowy do spożycia.

    Jabłka papierówki

Porady

  • Do kompotu z papierówek można dodać również niektórych przypraw. Goździki i cynamon stworzą doskonałą kompozycję z jabłkami, nadając kompotowi wyjątkowego charakteru.
     
  • Tak przygotowany kompot z papierówek można również przelać do słoików i cieszyć się jego smakiem nawet w zimę.
     
  • Kompot z papierówek należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepisy z wykorzystaniem papierówek

Papierówki to owoce, które można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Sprawdzą się one zarówno w kompotach jak i różnego rodzaju deserach czy przetworach. Szarlotka z papierówek to świetny przepis na ciasto do kawy. Ciekawym pomysłem jest również wykorzystanie papierówek w tarcie na słodko. Z kolei przetwory z papierówek pozwolą nam cieszyć się ich smakiem nawet zimą. Mus z papierówek to doskonały dodatek do naleśników. Owoce te można wykorzystać również w przepisie na racuchy. Papierówki pysznie smakują również w towarzystwie wytrawnych potraw takich jak kaczka czy wątróbka z cebulką.

Przetwory z papierówek

Papierówki w przetworach to sposób na to, jak zamknąć w słoiku to co najlepsze w tych owocach. Przepis na przetwory z papierówek jest bardzo prosty. Wystarczy, że obierzemy jabłka i pozbawimy ich gniazd nasiennych. Następnie przekładamy tak przygotowane papierówki do garnka i dodajemy 5 łyżek wody. Całość dusimy na małym ogniu do momentu aż jabłka całkowicie zmiękną. Do garnka z papierówki dodajemy cukier i gotujemy do czasu, gdy dżem nabierze gęstej konsystencji. Gotowe przetwory z papierówek, podobnie jak kompot, przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Papierówki – owoce pełne witamin

Papierówki oprócz wyjątkowego smaku i szerokiego zastosowania w kuchni, są również bardzo zdrowe i pożywne. Jabłka te mają dużo witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B. Są również bogate w błonnik i beta karoten, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo papierówki wpływają korzystnie na trawienie oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Co więcej owoce te mają stosunkowo niewiele kalorii. W 100 g papierówek znajduje się około 40 kalorii. Warto więc mieć w pamięci słynne angielskie przysłowie – „An apple a day keeps the doctor away” co dosłownie oznacza, że jedno jabłko dziennie trzyma nas z dala od lekarza i jak można wnioskować, pozwala uniknąć wielu problemów zdrowotnych.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne