Szarlotka z papierówek

Przepis na szarlotkę z papierówek.

ciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
350 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 167 głosów)

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • żółtko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 1kg papierówek
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki tartej bułki
  • cukier puder
  • słoiczek konfitur z czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać
  • cukier, rozgotować na gęstą masę.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i 2/3 rozwałkować. Wyłożyć nim natłuszczoną blachę i boki.
  • Ponakłuwać, podpiec przez kilka minut (nie rumienić, powinno mieć jasnozłoty kolor). Posypać tartą bułką, rozłożyć masę jabłkową. Rozwałkować pozostałe ciasto, pokroić je w paski i ułożyć na wierzchu ciasta.
  • Piec przez 30–40 min w temp. 170˚C. Posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 350

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy