Przepisy na koreczki

Koreczki – przepisy na proste przekąski

Jak zrobić koreczki? Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, możecie wykorzystać do nich dowolne produkty. Warto jednak przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, zadbajmy o to, żeby poszczególne składniki koreczków różniły się smakiem i teksturą. Przykładowo, miękki ser pleśniowy dobrze będzie komponował się z oliwką lub winogronem, z kolei kawałki szynki pasują do żółtego sera i czerwonej papryki. Po drugie, nie używajmy więcej niż 3-4 składników – wykałaczki nie mogą być zbyt obciążone. Po trzecie, koreczki powinny zawsze zawierać element chrupiący – może to być kawałek warzywa, wafel ryżowy lub np. grzanka.

Jak zrobić koreczki na przyjęcie?

Koreczki są najpopularniejszą przekąską w trakcie imprez. Koreczki łatwe są do wzięcia w dłonie podczas rozmowy ze znajomymi. Stąd pochodzi angielska nazwa finger food. Tak określa się jedzenie, które można zjeść, trzymając w palcach. Koreczki świetnie smakują z serem feta, zielonymi oliwkami i kawałkiem mięsa. Jako mięsny dodatek można wykorzystać pokrojone kabanosy lub pokrojony i podpieczony filet z kurczaka. Zaskakującym połączeniem dla wielu osób mogą być winogrona i kiełbasa. Ponadto w koreczkach można skorzystać z marynowanych ryb. Najpopularniejszym zestawem są filety śledziowe, kawałki żółtego sera typu gouda oraz papryka konserwowa. Ponadto można dodać kawałki pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli lub ogórki konserwowe.

Można również przygotować koreczki dla wegetarian i wegan. Wystarczy, zamiast sera użyć marynowanego tofu. Warto również eksperymentować z dodatkiem wędzonego tofu. Następnie na patyczek można nadziewać ulubione warzywa np.: różne rodzaje cebuli, macerowany czosnek i mini kolby kukurydzy. Świetnie będą smakować marynowane grzyby leśne np.: podgrzybki lub borowiki. Z braku zbiorów z grzybobrania, nadadzą się również marynowane pieczarki.

Przekąski na zimno – koreczki są pyszne!

Koreczki zwykle są robione z użyciem jednorazowych wykałaczek. Jeśli jednak jecie je często i chcecie użyć czegoś wielorazowego, postawcie na drewniane lub plastikowe szpadki. Obecnie w sklepach dostępne są nawet patyczki wykonane z bambusa. Wygodna wykałaczka pozwala zjeść koreczki bez brudzenia rąk. Chcecie żeby wasi goście czuli się jeszcze bardziej komfortowo? Zadbajcie o serwetki lub małe talerzyki.

Polecane przepisy