Przystawka to posiłek, który podawany jest na otwarcie obiadu lub kolacji. Może być serwowana na ciepło lub na zimno. Szybki pomysł na przystawki to frico. Niewielkie krążki z sera, które po obróbce termicznej stają się chrupiące i przypominają serowe chipsy. Do pieczenia należy wybrać blachę z nieprzywierającą powłoką lub użyć papieru do pieczenia. Należy zetrzeć ser np. parmezan i podgrzać na średnim ogniu. Przekąska jest gotowa, gdy ser się stopi i nabierze jasnobrązowego koloru. Rozpuszczone krążki sera, odstaw do wystygnięcia. W tradycji francuskiej przystawka określana jest hors d'œuvre.
Przystawki często towarzyszą imprezom kulturalnym i bankietom. W szczególności, gdy przyjście zaproszonych gości rozłożone jest w czasie. Drobne przekąski umilają oczekiwanie na początek wydarzenia. Gdy impreza odbywa się wieczorem, to do przystawek często serwuje się alkohol np.: kieliszek wina lub szampana. Jeśli wydarzenie odbywa się w porze lunchu do przystawek podaje się kawę lub herbatę. Przystawki mogą być wegetariańskie np.: koreczki z owocami i serem pleśniowym lub typowo mięsne, takie jak śliwki zawinięte w boczek. Przystawki kojarzone są z europejską tradycją gastronomiczną. August Escoffier ustalił system wydawania posiłków i zorganizował gastronomię na wzór strategii wojskowej. Tak z kuchni francuskiej zasady serwowania dań rozeszły się na pozostałe tradycje gastronomiczne.
Przystawki uzależnione są od pory roku i regionu świata. Głównie We Francji spotykało się niegdyś ostrygi zawinięte w bekonie, a w Szkocji grzanki z jajecznicą i odrobiną kawioru. Przystawki to różnorodność wytrawnych smaków. W Polsce jedną z przystawek na domowych imprezach są proziaki. Placuszki na bazie kefiru i sody wypiekane na suchej patelni, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Takie placuszki podawano z twarożkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i drobno pokrojoną cebulą z czosnkiem. Do tego obficie posypane świeżo zmielonym pieprzem. Innym pomysłem na przystawki są niewielkie porcje sałatek warzywnych, krakersy posmarowane pastami albo śledziki.
Doskonałą wegetariańską przystawką okaże się bakłażan faszerowany mozzarellą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami zapiekane w sosie pomidorowym. Innym pomysłem na przystawki dla wegetarian będzie zapiekany camembert z figami i miodem. Można podawać również bardziej tradycyjną wersję z dodatkiem żurawiny.