Zupa paprykowa z bakłażanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Papryki przecinamy na pół, czyścimy, kładziemy przecięciem do dołu na kratce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy, aż skórka zacznie czernieć. Studzimy i zdejmujemy skórkę. Bakłażany kroimy w kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 20 min, osuszamy papierowymi ręcznikami z wydzielonego soku. Cebulę kroimy w talarki, czosnek i zioła siekamy. Cebulę dusimy przez 3 min na
oliwie, dokładamy czosnek, dusimy jeszcze chwilę, następnie dorzucamy bakłażana i z grubsza pokrojone papryki. Po kilku minutach duszenia dokładamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem i połową ziół, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku, przed podaniem posypujemy resztą ziół.
Komentarze