Zupa paprykowa z bakłażanem

Przepis na zupę paprykową z bakłażanem

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 185 głosów)

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • duża żółta papryka
  • 2 nieduże bakłażany
  • sól
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 600 ml bulionu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa z bakłażanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryki przecinamy na pół, czyścimy, kładziemy przecięciem do dołu na kratce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy, aż skórka zacznie czernieć. Studzimy i zdejmujemy skórkę. Bakłażany kroimy w kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 20 min, osuszamy papierowymi ręcznikami z wydzielonego soku. Cebulę kroimy w talarki, czosnek i zioła siekamy. Cebulę dusimy przez 3 min na
  • oliwie, dokładamy czosnek, dusimy jeszcze chwilę, następnie dorzucamy bakłażana i z grubsza pokrojone papryki. Po kilku minutach duszenia dokładamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem i połową ziół, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku, przed podaniem posypujemy resztą ziół.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy