Zupa paprykowa z bakłażanem

Ocena:

4.44 (185)

  • 50 min.
  • dla 2 osób
Przepis na zupę paprykową z bakłażanem

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • duża żółta papryka
  • 2 nieduże bakłażany
  • sól
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 600 ml bulionu
  • pieprz

Zupa paprykowa z bakłażanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryki przecinamy na pół, czyścimy, kładziemy przecięciem do dołu na kratce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy, aż skórka zacznie czernieć. Studzimy i zdejmujemy skórkę. Bakłażany kroimy w kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 20 min, osuszamy papierowymi ręcznikami z wydzielonego soku. Cebulę kroimy w talarki, czosnek i zioła siekamy. Cebulę dusimy przez 3 min na
  • oliwie, dokładamy czosnek, dusimy jeszcze chwilę, następnie dorzucamy bakłażana i z grubsza pokrojone papryki. Po kilku minutach duszenia dokładamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem i połową ziół, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku, przed podaniem posypujemy resztą ziół.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne