Dwukolorowa zupa paprykowa

Ocena:

4.55 (184)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 240 kcal

Składniki:

  • 20 dag papryki czerwonej
  • 30 dag pomidorów
  • 20 dag papryki żółtej
  • 20 dag marchewki
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 dag ugotowanego ryżu
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • śmietana i bazylia do dekoracji
  • sól

Dwukolorowa zupa paprykowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Warzywa umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Marchewkę oskrobać i pokroić na kawałki.
  • Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na łyżce masła. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch garnków.
  • Do jednego dodać czerwoną paprykę i pomidory. Do drugiego włożyć żółtą paprykę i pokrojone marchewki.
  • Do obu garnków wlać po trzy szklanki bulionu. Gotować 30 minut na małym ogniu bez przykrywki. Ostudzić.
  • Do każdej zupy dodać łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Przyprawić solą. Oddzielnie zmiksować i ponownie zagrzać. Przelać do dwóch dzbanków. Ubić śmietanę ze szczyptą soli i odstawić.
  • Z dwóch dzbanków (lub dwiema chochlami) wlewać jednocześnie na talerz obie zupy, uważając, aby się nie wymieszały.
  • Na każdą porcję położyć łyżkę ubitej śmietany (można ją dekoracyjnie rozprowadzić patyczkiem). Dodać bazylię.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne