Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 240 kcal
Składniki:
20 dag papryki czerwonej
30 dag pomidorów
20 dag papryki żółtej
20 dag marchewki
10 dag cebuli
10 dag masła
3 ząbki czosnku
6 dag ugotowanego ryżu
6 szklanek bulionu warzywnego
śmietana i bazylia do dekoracji
sól
Dwukolorowa zupa paprykowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Warzywa umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Marchewkę oskrobać i pokroić na kawałki.
Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na łyżce masła. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch garnków.
Do jednego dodać czerwoną paprykę i pomidory. Do drugiego włożyć żółtą paprykę i pokrojone marchewki.
Do obu garnków wlać po trzy szklanki bulionu. Gotować 30 minut na małym ogniu bez przykrywki. Ostudzić.
Do każdej zupy dodać łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Przyprawić solą. Oddzielnie zmiksować i ponownie zagrzać. Przelać do dwóch dzbanków. Ubić śmietanę ze szczyptą soli i odstawić.
Z dwóch dzbanków (lub dwiema chochlami) wlewać jednocześnie na talerz obie zupy, uważając, aby się nie wymieszały.
Na każdą porcję położyć łyżkę ubitej śmietany (można ją dekoracyjnie rozprowadzić patyczkiem). Dodać bazylię.