Polecamy zupę paprykową ze szpinakiem i tortellini.
Składniki:
szalotka
2 ząbki czosnku
75 dag czerwonej papryki
garść szpinaku baby
15 dag surowej białej kiełbasy
2 łyżki oliwy
łyżka koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
sól
pieprz
25 dag gotowych tortellini z mięsem
parmezan i bazylia
Zupa paprykowa ze szpinakiem i tortellini - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szalotkę i czosnek siekamy, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Szpinak czyścimy, obrywamy ogonki. Kiełbasę kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kiełbasę, wyjmujemy i odkładamy. Na ten sam tłuszcz wkładamy szalotkę i czosnek, szklimy, dodajemy paprykę, chwilę dusimy, mieszamy z koncentratem, zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy powoli 40 min. Przyprawiamy pikantnie solą i pieprzem, przecedzamy przez gęste sitko, wyciskając maksymalnie wygotowaną paprykę. Do paprykowego bulionu wrzucamy liście szpinaku i plasterki obsmażonej kiełbasy oraz ugotowane osobno tortellini. Rozlewamy, każdą porcję dekorujemy płatkami parmezanu i listkami bazylii, oprószamy pieprzem.