Zupa paprykowa z jabłkiem i pestkami

Przepis na zupę paprykową z jabłkiem i pestkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 159 głosów)


Składniki:

  • 5 dużych czerwonych papryk
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 800 ml bulionu
  • 4 łyżki mieszanych pestek, np. ze słonecznika i dyni
  • kilka listków bazylii
  • duże kwaśne jabłko
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 15 dag gęstego naturalnego jogurtu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Oczyszczone papryki, marchew i cebulę drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dokładamy paprykę i marchewkę, smażymy minutę, wlewamy bulion, od zawrzenia gotujemy 15 min. Pestki prażymy na suchej patelni, bazylię siekamy, obrane jabłko ścieramy. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem, jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem, łączymy z zupą. Posypujemy pestkami i bazylią
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy