4 łyżki mieszanych pestek, np. ze słonecznika i dyni
kilka listków bazylii
duże kwaśne jabłko
sól
pieprz
łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego
łyżka soku z cytryny
15 dag gęstego naturalnego jogurtu
Zupa paprykowa z jabłkiem i pestkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oczyszczone papryki, marchew i cebulę drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dokładamy paprykę i marchewkę, smażymy minutę, wlewamy bulion, od zawrzenia gotujemy 15 min. Pestki prażymy na suchej patelni, bazylię siekamy, obrane jabłko ścieramy. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem, jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem, łączymy z zupą. Posypujemy pestkami i bazylią