Ravioli śmietankowe z wiśniami

Ravioli możemy nadziewać różnymi farszami. Proponujemy farsz serowo-śmietankowy - pycha!

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
30 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • FARSZ: 1/2 kg twarogu jak na serniki
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki proszku budyniowego śmietankowego
  • cukier do smaku
  • opakowanie mrożonych wiśni
  • CIASTO: 1/2 kg mąki
  • szklanka wody
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • SOS: 400 ml kwaśnej śmietany
  • 8 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki proszku budyniowego śmietankowego
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Farsz: dokładnie mieszamy twaróg, żółtka, proszek budyniowy i cukier do smaku, odstawiamy do lodówki. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, dzielimy na pół, obie części rozwałkowujemy na cienkie, w miarę równe płaty.
  2. Czubkiem noża zaznaczamy na jednym „siatkę” o oczkach ok. 5 x 5 cm. Na środek każdego „oczka” kładziemy porcję farszu i jedną wiśnię (rozmrożoną). Przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy palcem pomiędzy kupkami farszu, tniemy na kwadraty.
  3. Dla pewności brzegi dociśnijmy jeszcze widelcem. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy 2–3 min od wypłynięcia. W rondelku zagotowujemy śmietanę, osobno roztrzepujemy mleko z cukrem i proszkiem budyniowym, stale mieszając trzepaczką, wlewamy do śmietany i mieszamy na ogniu, aż sos stanie się gęsty i aksamitnie gładki. Na koniec wmieszujemy masło. Gorące ravioli polewamy sosem, dekorujemy wiśniami.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Wypróbuj również ravioli z pieczarkami, szynką i sosem serowym

wiśnie śmietana Ravioli
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy