Ravioli cytrynowe

Ravioli, czyli włoskie pierożki nadziewamy farszem z koziego serka, a do ciasta dodajemy skórkę z cytryny. Jest pysznie!

ravioli

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • skórka otarta z 2 ekologicznych cytryn
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • Farsz:
  • 80 dag kremowego koziego serka (takiego do smarowania chleba)
  • skórka otarta z 3–4 ekologicznych cytryn
  • po dużej garści mięty i świeżej kolendry
  • ew. sól i pieprz do smaku
  • Do podania:
  • masło
  • parmezan
  • liście mięty i kolendry
  • czerwony pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mieszamy serek kozi ze skórką cytrynową i posiekanymi ziołami; jeśli jest taka potrzeba
  • doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto
  • dodajemy oliwę i wrzątek
  • mieszamy do połączenia
  • czekamy chwilę
  • żeby się nie oparzyć
  • i zagniatamy pierogowe ciasto
  • w razie potrzeby podsypując dodatkową mąką. Wałkujemy ciasto na cieniusieńkie płaty
  • na jednej części układamy w odstępach po łyżeczce farszu
  • przykrywamy drugą częścią ciasta i wykrawamy szklanką lub specjalną foremką do ravioli.
  • Gotujemy w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia. Jeszcze gorące smarujemy masłem
  • posypujemy parmezanem i ziołami oraz (koniecznie!) czerwonym pieprzem. To najlepsze ravioli
  • jakie udało mi się zjeść!
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz także: włoskie sery z gwarancją DOP, czyli jakość i smak w jednym

Wypróbuj również ravioli z pieczarkami, szynką i sosem serowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy