Wegańska, bezglutenowa "owsianka" z niepalonej gryki i migdałów

Przepis restauracji The Cool Cat z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

owsianka

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • "Owsianka”:
  • 1 szklanka blanszowanych migdałów (albo płatków migdałowych – zazwyczaj są tańsze)
  • 1 szklanka niepalonej gryki
  • 1 laska wanilii
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • woda
  • Dodatki:
  • miód
  • opcjonalnie: syrop klonowy
  • masło orzechowe
  • krem z białej czekolady
  • nutella
  • świeże owoce
  • orzechy
  • suszone owoce

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Wegańska, bezglutenowa "owsianka" z niepalonej gryki i migdałów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grykę
  • migdały
  • ziarenka z laski wanilii i kardamon wrzuć do blendera i utrzyj na puder.
  • Trzy łyżki pudru wsyp do garnka
  • zalej 1/2 szklanki wody i zagotuj na małym ogniu
  • ciągle mieszając. Gotuj około 3–4 minuty od momentu zagotowania. Gdy zobaczysz
  • że woda wyparowała
  • a zawartość garnkazwiększyła swoją objętość
  • dodaj jeszcze trochę wody.
  • Ciągle mieszając
  • dodaj mleko kokosowe i zdejmij owsiankę z ognia.
  • Dodaj miód przed przelaniem zawartości garnka do misek.
  • To
  • czym posypiesz/polejesz owsiankę
  • zależy od Ciebie. Możesz użyć samych egzotycznych dodatków: granatu
  • pomarańczy
  • bananów
  • płatków kokosowych
  • orzechów brazylijskich
  • albo samych lokalnych: malin
  • jagód,jeżyn
  • moreli
  • suszonej morwy i orzechów laskowych. Albo na przykład zmiksowanych truskawek
  • syropu klonowego czy nutelli.

Porady

Żeby przygotować tę owsiankę, musisz wybrać się na lokalny bazarek i poszukać sklepiku z kaszami, suszonymi owocami, pestkami i orzechami. Zdziwisz się przy okazji, ile jest rodzajów pszenicy, oraz że to dziwne drzewo pod Twoim domem wydaje jadalne owoce, które po wysuszeniu są pyszne, a quinoa nie kosztuje majątku. Nie ma tu błędu: samo zdrowie i w dodatku pyszne. Można sobie zrobić zapas i potem szybko przyrządzić na śniadanie. Win-win!

Zobacz też: Wegańska tarta czekoladowa z gruszkami w winie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy