Szarlotka sypana owsiana

musisz sie na nia skusić

ciasto z jabłkamiszarlotkaDeseryOwsiankaPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Ocena:

(średnia 4.32 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jabłek
  • 150 g masła
  • cukier puder

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło wkładam do zamrażalnika. Jabłka obieram, kroję na dowolne kawałki i zesmażam z ½ szklanki cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Oczywiście można je zatrzeć, ja jednak wolę jabłka podduszone. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru i płatki owsiane. Dokładnie mieszam całość. Brytfankę, tortownicę wysmarować dobrze masłem obsypać bułką tartą, na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie położyć połowę jabłek, czynność powtórzyć, zakończyć suchymi składnikami. Zmrożone masło zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki i przykryć wierzch ciasta. Topniejące masło i sok z jabłek zwiążą suche składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 45 minut. Schłodzoną posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy