Szarlotka sypana owsiana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło wkładam do zamrażalnika. Jabłka obieram, kroję na dowolne kawałki i zesmażam z ½ szklanki cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Oczywiście można je zatrzeć, ja jednak wolę jabłka podduszone. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru i płatki owsiane. Dokładnie mieszam całość. Brytfankę, tortownicę wysmarować dobrze masłem obsypać bułką tartą, na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie położyć połowę jabłek, czynność powtórzyć, zakończyć suchymi składnikami. Zmrożone masło zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki i przykryć wierzch ciasta. Topniejące masło i sok z jabłek zwiążą suche składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 45 minut. Schłodzoną posypać cukrem pudrem.
Komentarze