Szarlotka sypana owsiana

musisz sie na nia skusić

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 12 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jabłek
  • 150 g masła
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Masło wkładam do zamrażalnika. Jabłka obieram, kroję na dowolne kawałki i zesmażam z ½ szklanki cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Oczywiście można je zatrzeć, ja jednak wolę jabłka podduszone. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru i płatki owsiane. Dokładnie mieszam całość. Brytfankę, tortownicę wysmarować dobrze masłem obsypać bułką tartą, na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie położyć połowę jabłek, czynność powtórzyć, zakończyć suchymi składnikami. Zmrożone masło zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki i przykryć wierzch ciasta. Topniejące masło i sok z jabłek zwiążą suche składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 45 minut. Schłodzoną posypać cukrem pudrem.
przekąska deser jabłka Szarlotka owsianka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze