Owsianka lniana

Zupełnie nowe oblicze owsianki - z dodatkiem siemienia lnianego!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

owsianka

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka dowolnych orzechów
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3–4 łyżki rawnoli
  • RAWNOLA:
  • 10 dużych daktyli (najlepiej odmiany medjool)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 5 dag orzechów włoskich
  • łyżka cynamonu
  • łyżka surowego kakao
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Owsianka lniana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki poza owocami – do zgęstnienia. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub wody. Całość dekorujemy dowolną kombinacją owoców i posypujemy rawnolą (przepis niżej).
  • Jeżeli daktyle mają pestki, należy je usunąć. Wszystkie składniki – oprócz kruszonych ziaren kakaowca – umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i miksujemy na pożądaną grubość. Mieszamy z pokruszonymi ziarnami kakaowca, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
  • Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy