Pieczona brukselka z mikrofali to ekspresowy sposób na przygotowanie dodatku do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Składników jest niewiele, dlatego główną rolę gra smak małych kapustek. Glazura z masłem i miodem oraz posypka z prażonych migdałów sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Sprawdź przepis na pieczoną brukselką z mikrofali.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 5 z 2 głosów)
Brukselki: myjemy je, osuszamy lekko (w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnie liście) i przekładamy do miski, która może być używana w kuchence mikrofalowej. Dolewamy 15 ml wody.
Mikrofalówka: ustawiamy wysoka moc i wstawiamy miskę na 4 minuty, aż będzie prawie miękka, ale jeszcze chrupiąca. przykrywamy i wsadzamy Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej na wysoką moc przez 4 minuty, aż będzie prawie miękka. Odsączamy ją i studzimy.
Doprawianie: dodajemy masło, sól i miód (możemy też użyć masła solonego, wtedy nie dodajemy już soli). Mieszamy i wsadzamy do mikrofalówki na kolejną minutę. Na koniec prażymy migdały na suchej patelni i posypujemy nimi pieczoną brukselkę z mikrofali.
Źródło: serwis partnerski: BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-brussels-sprouts
Kalorie: 98
Węglowodany: 6
Tłuszcz: 6
Błonnik: 4
Białko: 4
Tłuszcz nasycony: 2
Cukier: 6
Komentarze