Pieczona brukselka z mikrofali

Pieczona brukselka z mikrofali to ekspresowy sposób na przygotowanie dodatku do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Składników jest niewiele, dlatego główną rolę gra smak małych kapustek. Glazura z masłem i miodem oraz posypka z prażonych migdałów sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Sprawdź przepis na pieczoną brukselką z mikrofali. 

dodany przez: Ailsa Burt

dodatki

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
98 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Pieczona brukselka z mikrofali - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Brukselki: myjemy je, osuszamy lekko (w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnie liście) i przekładamy do miski, która może być używana w kuchence mikrofalowej. Dolewamy 15 ml wody.

  • 2.

    Mikrofalówka:  ustawiamy wysoka moc i wstawiamy miskę na 4 minuty, aż będzie prawie miękka, ale jeszcze chrupiąca. przykrywamy i wsadzamy Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej na wysoką moc przez 4 minuty, aż będzie prawie miękka. Odsączamy ją i studzimy.

  • 3.

    Doprawianie: dodajemy masło, sól i miód (możemy też użyć masła solonego, wtedy nie dodajemy już soli). Mieszamy i wsadzamy do mikrofalówki na kolejną minutę. Na koniec prażymy migdały na suchej patelni i posypujemy nimi pieczoną brukselkę z mikrofali. 

    Źródło: serwis partnerski: BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-brussels-sprouts

Kalorie: 98

Węglowodany: 6

Tłuszcz: 6

Błonnik: 4

Białko: 4

Tłuszcz nasycony: 2

Cukier: 6

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy