Papryki wege faszerowane kuskusem i warzywami

Papryki faszerowane na smaczny obiad lub kolację

papryka faszerowana

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)

Składniki:

  • 6 papryk( + bulion do gotowania)
  • 5 łyżek kuskusu+ bulion do przygotowania
  • 20 deko pieczarek( + kilka większych do faszerowania)
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 100 g pokruszonej fety
  • 250 g mieszanki warzyw ze słoika( groszek, marchewka, kukurydza, seler)- średni słoik
  • 5 łyżek pomidorów z puszki( bez soku)
  • 10 deko sera wędzonego (np. rolada ustrzycka, oscypek)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajo
  • oliwa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Papryki opłukać odciąć kapelusiki, wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do dużego garnka, zalać wrzatkiem(+ 2 kostki bulionowe). Gotować 8 minut.Delikatnie wyciągnąć, osuszyć.
  • Kuskus odmierzyć łyżkami, zalać bulionem, przykryć , poczekać aż napęcznieje.
  • Pieczarki opłukać , drobno posiekać, kilka większych kapeluszy oczyścić, usunąć trzonki- tak by można było pieczarki faszerować. Wrzucić na patelnie. Cebulę drobno posiekać. Na patelni ogrzać oliwę, wrzucić cebulę oraz pieczarki i kapelusze Podsmażyć 15-20 minut. Po tym czasie kapelusze osuszyć na ręczniku papierowym.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 200-210 stopni
  • Warzywa ze słoika odcedzić na sitku. Połączyć z kuskusem, pieczarkami, posiekanym szczypiorem, przyprawić solą i pieprzem, dodać pomidory i wbić jajo, wymieszać dokładnie.
  • Faszerować papryki i pieczarki. Nakładać farszu do połowy, następnie trochę pokruszonej fety i reszta farszu, z czubkiem. Formę żaroodporną wyłożyć folią aluminiową, polać oliwą, ułożyć papryki bez kapeluszy i pieczarki faszerowane przykryć folią, piec 30 minut.
  • Po tym czasie wyciągnąć naczynie, ściągnąć folię, przykryć papryki kapelusikami, piec 15 minut. Po kilku minutach pieczarki powinny być gotowe, można je wyciągnąć
  • Na koniec włożyć pod kapelusiki papryk po plasterku wędzonego sera, zapiekać 5 minut.
  • Podawać na ciepło w towarzystwie ulubionej surówki.
  • Rezygnując z sera- będzie całkowicie wege:)
  • Farszu wyjdzie dużo, w zależności od wielkości papryk 6-8 sztuk, na pieczarki wychodzi bardzo mało.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy