Kuskus odmierzyć łyżkami, zalać bulionem, przykryć , poczekać aż napęcznieje.
Pieczarki opłukać , drobno posiekać, kilka większych kapeluszy oczyścić, usunąć trzonki- tak by można było pieczarki faszerować. Wrzucić na patelnie. Cebulę drobno posiekać. Na patelni ogrzać oliwę, wrzucić cebulę oraz pieczarki i kapelusze Podsmażyć 15-20 minut. Po tym czasie kapelusze osuszyć na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzać do temp. 200-210 stopni
Warzywa ze słoika odcedzić na sitku. Połączyć z kuskusem, pieczarkami, posiekanym szczypiorem, przyprawić solą i pieprzem, dodać pomidory i wbić jajo, wymieszać dokładnie.
Faszerować papryki i pieczarki. Nakładać farszu do połowy, następnie trochę pokruszonej fety i reszta farszu, z czubkiem. Formę żaroodporną wyłożyć folią aluminiową, polać oliwą, ułożyć papryki bez kapeluszy i pieczarki faszerowane przykryć folią, piec 30 minut.
Po tym czasie wyciągnąć naczynie, ściągnąć folię, przykryć papryki kapelusikami, piec 15 minut. Po kilku minutach pieczarki powinny być gotowe, można je wyciągnąć
Na koniec włożyć pod kapelusiki papryk po plasterku wędzonego sera, zapiekać 5 minut.
Podawać na ciepło w towarzystwie ulubionej surówki.
Rezygnując z sera- będzie całkowicie wege:)
Farszu wyjdzie dużo, w zależności od wielkości papryk 6-8 sztuk, na pieczarki wychodzi bardzo mało.
Komentarze