Kuskus z ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc. Osączyć (wodę z moczenia zachować). Posolić, zostawić na 3 godziny.
■ Warzywa umyć. Marchewkę i seler obrać. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystko pokroić na kawałki podobnej wielkości.
■ Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na cząstki, zrumienić na 2–3 łyżkach oliwy. Włożyć listek laurowy i posiekany czosnek. Smażyć około 10 minut.
■ Dodać ciecierzycę, pokrojone warzywa, różyczki kalafiora i cukinie ze skórką pokrojone w półplasterki. Po 10–15 min dodać przecier pomidorowy i kilka łyżek wody z moczenia ciecierzycy. Gotować ok. 30 min, przyprawić papryką, solą i pieprzem.
■ Laskę cynamonu i goździki owiniąć w gazę. Kuskus wymieszać z oliwą, włożyć gałązki natki i paczuszkę z przyprawami.
■ Kuskus gotować 15–20 minut na parze lub zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Wyjmować za pomocą dwóch widelców, ułożyć na talerzu. Na środku położyć warzywa. Posypać siekaną natką i uprażonymi ziarnami sezamu
Komentarze