Faszerowane portobello z kuskusem i warzywami

Ocena:

4.46 (198)

Faszerowane portobello to doskonały pomysł na wegetariańskie danie z grilla. Proste i szybkie w wykonaniu, zawiera mnóstwo składników odżywczych.

Składniki:

  • 6 grzybów portobello
    3 łyżki surowego kuskusu
    ½ pęczka natki pietruszki
    kilka gałązek kolendry
    6 suszonych pomidorów z oleju
    ½ czerwonej papryki
    1 dymka lub biała cebula
    garść orzechów włoskich
    opcjonalnie: 1 ogórek konserwowy
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

Faszerowane portobello z kuskusem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Faszerowane portobello to doskonała alternatywa dla roślinożerców! Wegetariańskie danie na grilla można przygotować zarówno w domu, jak i w plenerze. Jest proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne.

    Pieczarka portobello

    Portobello do duża odmiana brązowej pieczarki. Smakuje bardzo podobnie, a jej kilkakrotnie większe kapelusze doskonale nadają się do faszerowania. Zamarynowane i upieczone mogą być wegańskim zamiennikiem burgera lub kotleta. Delikatne, doskonale absorbują smak przypraw. Chrupiące pieczarki możemy także wykorzystać tak, jak ich mniejsze siostry – np. jako dodatek do sosu lub pasztetu. Portobello są bardzo popularne w kuchni wegetariańskiej, ze względu na swoją formę i prozdrowotne właściwości. W ich wykorzystaniu ogranicza nas tylko wyobraźnia.

    Wykonanie

    Kapelusze grzybów myjemy, a jeśli jest taka potrzeba, wykrawamy nóżki. Kuskus zalewamy wrzątkiem według proporcji podanych na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie drobno siekamy pietruszkę i kolendrę, dymkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w cienkie paski. Ogórka także kroimy w drobną kostkę, a orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Doprawiamy, dodajemy 1 łyżkę oleju, dodajemy gotowy kuskus i mieszamy. Grzyby z gładkiej strony smarujemy odrobiną oleju. Układamy je blaszkami do góry i nadziewamy kuskusem. Smażymy pod przykryciem na patelni grillowej lub w plenerze na grillu, aż grzyby będą miękkie.

    >

Porady

Zobacz też: pomidory faszerowane bakłażanami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne