Przepis na wegetariańskie curry z dyni jest bardzo prosty. Lekka i smaczna potrawa jest pełna witamin - rozgrzewa i wzmacnia organizm!
(średnia 4.51 z 164 głosów)
1 kg dyni
200 ml passaty pomidorowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki chili
1 liść kafiru
2 łyżeczki sezamu
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki lub kolendry
Dodatkowo: 150 g kuskusu
Do curry najlepiej wykorzystać sezonowe, świeże produkty. Curry najlepiej podawać z ryżem, ale można też z kaszą. Curry z dynią to doskonały pomysł na wegetariański obiad – pyszny i pełen witamin. Rozgrzewająca potrawa dodaje energii i wzmacnia odporność, więc świetnie sprawdzi się w chłodne dni. To danie przyrządza się na różne sposoby w zależności od kraju. Inaczej smakować będzie tajskie (z mlekiem kokosowym i kafirem) a inaczej indyjskie (z kuminem i kolendrą). Nasz przepis to interpretacja pysznego dania, w którym podstawowym składnikiem jest dynia. Jeżeli chcecie do niego dodać swoje ulubione składniki, np. mleko kokosowe czy jarmuż, spróbujcie! Curry każdy kucharz przyrządza nieco inaczej.
Wykonanie
Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na szklisto. Dodajemy passatę, przyprawy (oprócz sezamu) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż passata zredukuje się do połowy. Dodajemy pieczoną dynię, mieszamy i smażymy przez 10 min. Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Natkę drobno siekamy. Curry nakładamy na talerz, posypujemy sezamem i natką.
Kuchnia indyjska - zobacz inne inspiracjePorady
Sprawdź też: curry z dynią i groszkiem cukrowym
Komentarze